pil
Peder Lauridsen Tang
(1737-1826)
Mette Bagger Kjær
(1742-1767)
Andreas Evald Meinert
(1742-1809)
Maren Kirstine Noe
(1755-1842)
Niels Kjær Tang
(1767-1814)
Marie Cathrine Meinert
(1776-1855)
Andreas Ewald Meinert Tang
(1803-1868)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Molly Elise Fenger

Andreas Ewald Meinert Tang

  • Født: 26 Maj 1803, Nr. Vosborg Ulfborg
  • Ægteskab (1): Molly Elise Fenger den 22 Dec. 1837 i Christianshavn København
  • Død: 12 Aug. 1868, Nr. Vosborg Ulfborg i en alder af 65 år
Billede

punkttegn  Notater:



AEM ville være landmand

Efter faderens død i 1814 giftede moderen, Marie Cathrine Meinert, sig i 1816 med stiftsprovsten i Ribe, Conrad Kofoed. Kofoed tog sig af sine stedsønner efter bedste evne. Han ønskede, at de skulle have en uddannelse. De gik i skole hos præsten i Ulfborg, Philip Heinrich Stegmann. Både Kofoed og Marie Cathrine var klar over, at han var en uduelig lærer. Derfor fortsatte AEM og hans broder Noe deres uddannelse i Ribe Katedralskole. Efter nogle år, bestemte AEM sig for at studere til landmand i Holsten i nordtyskland. En uddannelse han senere skulle få brug for.

Arvede Nørre Wosborg

I 1824 bestemte Stiftprovst Kofoed sig for, at Marie Cathrine Meinert og Niels Kjær Tangs sønner, Peder, Christian Noe og AEM, skulle have deres arv fra faderen. Det var NørreVosborg. Året efter købte AEM brødrenes andele billigt. Nu var han eneejer af Nørre Vosborg.

”Holsten smitten”

Andreas
ophold i Holsten smittede af på ham. Han var en landmand med mange ideer. Bl.a. indførte han brak, dyrkning af kartofler og vinterhvede, studeopdræt og afsætning heraf med båd til England samt forbedringer på gården og indkøb af nye redskaber.

AEM og hans kone Marie Elise, kaldet Molly, kæmpede hårdt for, at herregården skulle være et kulturcentrum. Her samlede de egnens folk til taler, foredrag og debatter.

Selvom Nørre Wosborg af flere omgange havde økonomiske problemer under AEMs ejerskab opkøbte han, hvad der tidligere var solgt. I 1834 var Nørre Vosborg igen komplet og fortsatte med at være det i hans ejertid, med mange forbedringer til følge.

AEM og Marie Elise

Under et besøg på Nørre Vosborg hos Marie Cathrine (AEMs mor) blev Marie Elise Fenger og AEM forlovet. De blev gift i Frelsers kirke den 23. december 1837.

AEM var meget lidt hjemme. Der var derfor Marie Elise, der tog sig af opdragelsen af de syv piger.

Bønderne

Interessen for egnens befolkning havde han arvet fra sin farfar, Peder Tang. AEM havde et godt forhold til bønderne. Han optrådte aldrig som bøndernes ligemænd, men opnåede deres respekt ved ikke at optræde fornemt over for dem.

Efter hans udenlandsbesøg inviterede han egnens bønder og fortalte om sine oplevelser. På den måde vidste de hvad AEM beskæftigede sig med og fik viden om, hvad der skete uden for egnen og landets grænser.

Hvordan AEM blev Etatsråd

I Nørre Vosborgs historie har der været mange kendte på besøg. I AEMs tid er det bl.a. Christian d. 8., Steen Steensen Blicher og H.C. Andersen.

I 1861 var Kong Frederik d. 7. og grevinde Danner på besøg i 3 dage. På et tidspunkt var AEM og Frederik d. 7. på det dobbelte lokum sammen. En konge kan jo ikke muntre sig med hvem som helst – og slet ikke uden en titel, heller ikke på lokum. Dette kom Frederik d. 7. i tanke om. Men på dette tidspunkt var det umuligt for AEM at rejse sig. For at komme dette pinlige optrin til livs udnævnte Kong Frederik d. 7. Andreas Ewald Meinert Tang til Etatsråd, så begge kunne blive siddende.

Testamenterne

AEM lavede to testamenter. Et i 1855 og et i 1864. Nørre Vosborgs økonomi var blevet dårligere så han kunne ikke holde, hvad han tidligere havde lovet fæstebønderne. Bl.a. at de skulle få ret til arvefæste. Dog ønskede han, at de kommende ejere af Nørre Vosborg skulle behandle fæstebønderne så mildt som muligt. AEM havde alle dage bestræbt sig på, at bønderne og Nørre Wosborg skulle have et godt samarbejde – også for fremtiden.

AEM nedsatte en kommission, der efter hans død skulle råde over godset og dets anvendelse, tilgodese alles interesser, inklusive hans kone, Marie Elise, og børnenes.

Døde af dårligt hjerte

AEM døde den 12. august 1868 af en hjertesygdom. Hans enke Marie Elise overtog gården. Over en årrække afhændede hun en del af godset. Hendes svigersøn bryggeriejer Henrik Stampe Valeur fik resten.

AEM Tang fik mange smukke mindeord med på vejen. Alt andet ville også være mærkeligt eftersom han var en god ven, en der nød at have gæster. Der var altid plads til dem ved bordet. Hans engagement for området, politik og den menige mand, samt det at han var medlem af amtsrådet, suppleant til stænderforsamlingen, Etatsråd, medlem af den grundlovgivende Rigsdag og Rigsdagens landsting, af amtsrådet, af skolekommissionen og landvæsenskommissær for Ringkøbing Amt gjorde ham ikke mindre populær og anset.

H.C. Andersen opholdte sig på Nørre Wosborg i perioden 5. juli - 20. juli 1859. Der var udflugter til bl.a. Fjaltring, Bovbjerg, Holstebro, Husby og Rammedige


Billede

Andreas blev gift med Molly Elise Fenger den 22 Dec. 1837 i Christianshavn København. (Molly Elise Fenger blev født den 16 Apr. 1807 i Christianshavn København.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com