Anders Christensen Brandt
- Født: 1592, Brande
- Ægteskab (1): Magdalene Hieronimusdatter den 16 Jun. 1622 i Nordborg kirke
- Ægteskab (2): Magdalene Dominicusdatter Lorentzen den 24 Jun. 1639 i Nordborg kirke
- Død: 11 Okt. 1670, Asserballe Sønderborgsogn i en alder af 78 år
- Begravet: 20 Okt. 1670, Nordborg kirke
Notater:
http://www.alsnissen.dk/default.asp?side=249
Andreas eller Anders Christensen Brandt blev 1621 ansat som præst i Nordborg med bopæl i Tontoft præstegård. Han menes også at have været rigsdagsmand.
Han blev den 16. juni 1622 gift i Nordborg kirke med den forrige præst Johannes Monrads efterladte enke, Magdale Hironimusdatter Eriksen. Hun døde i 1638, hvorefter Andreas den 24. juni 1639 på Nordborg Slot blev gift med Magdalene Dominiocusdatter Lorentzen.
Andreas døde hos sin datter Magdalene og svoger Steen i Asserballe præstegaard og blev begravet den 20. oktober 1670 fra Tontoft kirke ved sønnen Christian, der var kapellan ved kirken fra 1666 til han efter faderens død blev sognepræst på stedet.
(Han omtales sammen med sin søn Christian i forbindelse med barnebarnet Hans Casper Brandts indsættelse som præst ved Tontoft kirke i 1721 og ved dennes død i en ligtekst 1740. Nedenstående beretninger om fremmede troppers hærgen af Tontoft kirke omtales også 1723 af H. C. Brandt. Se kirkebogsnotater under "medier".)
I "Sagn fra og angaaende Als" nr. 83 (alsnissen.dk) kan man læse: De polske Hjælpetroppers Raahed og Grumhed, som i andre Provindser blev saa berygtet, overgik ogsaa her langt de fjendtlige svenske Soldater. I Adserballe havde de Præsten, Hr. Steen Rhode, en gammel og velfortjent Mand, mistænkt for at have gravet Skatte ned, og da man ikke kunde faae det at vide, borede de et Hul i et Træ, puttede hans lange Skjæg ind deri og naglede ham nu saaledes fast til Træet ved at slaae et stort Søm fast i Hullet. I denne Stilling maatte han rolig blive staaende i Kulden, medens de plyndrede hans Præstegaard (Pont. Anm. Excl. Dan. Tom.4). - I Nordborg har man fortalt det samme Sagn om Stedets Præst Andreas Brandt (1621-70), og man foreviser endnu det store Lindetræ foran Stuehuset, hvor dette skulde være skeet. Men skjøndt dette Sagn længe har holdt sig i Familien, er det dog rimeligvis uægte, deels fordi Hr. Andreas Brandt ikke selv omtaler dette, skjøndt han ellers anfører Andet om disse Folks Raahed, og deels er det vist efterhaanden i Fortællingen bleven overført paa ham, hvad der gjaldt om hans Svigersøn Steen Rhode i Adserballe, der for de senere Famileled maatte blive en ubekjendt Person. - Endnu mere uægte er det, at Nordborg Præstegaard blev afbrændt i denne Tid. Det skete til en anden Tid.
Herefter følger et længere uddrag af Nordborg kirkebog, som fortæller om hans familie aktiviteter, om hans kontakt med stedets fyrstefamilie, om branden i præstegårdens sædehus og om de Brandenburgske og polske troppers plyndring (kilde: alsnissen.dk > Nordborg Amt Als Nørreherred 4. Kvarter Hus nr. 12. Præstegården. 1543-1721):
1621: 28. okt. sang jeg Andreas Christensen Brandt min første messe i herrens navn i hr. provstens og hr. Davids og alle sognefolkenes nærværelse, offeret 8 rdl.
1622: 17. feb. rejste jeg til mit fædrene hjem. - 16. jun. i den hellige trefoldigheds navn højtideligholdt jeg idag mit ægteskab med Magdalene, min formands efterladte enke, i nærværelse af alle præsterne her på landet (der menes Als). Brylluppet blev hædret ved Hans Fyrstelige Nådes sekretær, hr. Knuds nærværelse, der mødte for sin herre, som var indbudt, og ofrede 2 dukater af værdi 8 rdl. - 22. sep. holdt jeg gudstjeneste (?) i Brande. - 24. nov. blev hertug Hans begravet i Sønderborg. - 22. dec. havde hertug Johan Adolph mig uværdige til gæst.
1625: 12. jun. var jeg til min søsters Cathrines Bryllup i mit fædrene hjem og om fredagen 17. jun. vendte jeg tilbage til Als fra Jylland. - 3. juledag var hertug Frederik gæst hos mig.
1627: 2. feb. fik jeg i offer 1 rigsgylden af min svoger hr. David Monrad i Ketting. - 15. april var jeg til barselsgilde i Ketting, min hustru bar barnet, gav 1 rdl. - 14. okt. var jeg til diaconis bryllup i Egen, gav 1 rdl. - 28. okt. var jeg til Peder Cruckows bryllup i Sønderborg, gav 2 joachimsdalere. - 11. nov. var jeg til Hans Rasmussens bryllup i Oksbøl. - 5. dec. til Hr. Hanses begravelse i Tandslet.
1629: 25. feb. var jeg i Sønderborg og satte min stedsøn Hans i Skole. Den gode Gud give sin velsignelse. Amen. Jeg gav præceptor Jacob 1 rdl og hans collega Joachim 2 mk. - Mandag 16. nov. skete secretarii bryllup og Peder Støds datter, og var der præster og borgere, og gav jeg sognepræst Andreas Brandt til foræring et sølvbæger (det beløb sig til 3 joachimsthalere). På samme tid forfattede jeg et bryllupscarmen til brudgommens ære, hvorfor de sønderborgske fyrster gav mig 3 rdl, Otto, hertug af Lüneburg 2 rdl, August, hertug af Sachsen og Westphalen 2 rdl, men de blev modtagne af en adelsmand, og af denne overleverede i hans hænder. - 24. nov. 1629 var jeg til Poul Schwichmands kost (organist), gav 3 mk. Blev viet tilsammen på slottet. - 6. dec. var jeg til barsel til Lorentz Husfoged i Oksbøl, gav til fadderpenge 1 rdl.
1630: 15. apr. satte jeg min ældste søn Hans Monrad udi Odense skole. - 17. apr. var jeg til begravelse i Oksbøl efter hr. Mads, som var 100 år gammel. - 13. jun. var jeg og min hustru til min kæreste yngste søster Dorotheas bryllup i mit fædrene hjem. Jeg gav et sølvbæger til bryllupsgave og min hustru 1 rdl. - 10. okt. var mine forældre af Jylland hos mig.
1631: 6. jan. var jeg til barselsgilde hos hr. Niels i Snogebæk, gav i fadderpenge 4 mk. - 17. apr. var jeg udi Horne kirke arresteret af vinden. - 4. sep. var jeg til hr. Davids (Monrads) bryllup i Ketting. - 30. okt. var jeg til Thomas Lorentzens kost udi Sønderborg, gav 1 sølvske, kostet 7 mk.
1632: 22. jan. var jeg til Frants Henrici bryllup i Sønderborg, foræret et sølvbæger 4 rdl. - 2. feb. ofrede min svoger David mig 1 rdl. - 22. apr. var jeg til Oksbøl hos hr. Peders til barsel, gav 1 rdl. - 21. maj prædikede jeg i Oksbøl kirke, og introducerede hr. Peders hustru, og offerpengene gav jeg min guddatter Margrethe Pedersdatter. - 24. jun. var jeg i Ketting til barsel og fadder gav 1 Rhin. gylden. - 26. aug. var jeg til barsel i Egen og gav 1 rdl. - 11. nov. var jeg til bryllup hos Jørgen Brandts i Sønderborg, gav 1 Joachimsdaler. Det var Jørgen Brandts stedsøn Jens Bendixen Vogt, der blev gift denne dag.
1633: 3. mar. var jeg til Jes Fogeds datters kost udi Stolbro. - 12. maj var jeg til amtskriverens broders kost i Sønderborg, gav 1 Joach. - 16. jun. var jeg til kapellanens datters kost i Havnbjerg. - 23. jul. til barsel i Ketting, gav 1 rdl. - 6. okt. var jeg til Dr. Mancini og Hans Amtskrivers datters bryllup i Sønderborg, foræret en sølvske og 1 rdl. - 3. nov. var jeg udi Svenstrup kirke og holdt tjeneste og viede til ægteskab hr. Christen og Anne Sabine. Foræret jeg til gave 1 sølvske og 1 rdl. - 17. nov. var jeg til kost på Nordborg til Henrik Becker og Anne Rutenkampf og gav 1 sølvske.
1634: 8. apr. var jeg med secretario Casper Voigt til fæstensøl udi Sønderborg. - 16. jul. var jeg til præstekalent udi Tandslet kirke, og prædikede h.r Peder i Lysabild over Joh. 15, 9-22. - 20. jul. var jeg til secretarii af Nordborgs kost, offeret 1 bæger a 3 rdl. - 3. aug. drog jeg med min broder Casper til Glüksborg og forærede hertug Philip mig en en rosenobel. - 12. okt. var jeg udi Jylland til min Søsterdatters Kost, som fik Byskriveren udi Horsens Jens Ørbech, og gav jeg Bruden 1 Sølvskee og Brudgommen 1 Rdlr. Og gjorde jeg et farligt fald udi Ørum paa mit Bryst og høire Arm. - 33. nov. var jeg udi Flensborg til Peder Daniels kost, foræret 1 sølvske.
1635: 2. feb. var jeg i Svenstrup til barsels. Hon. 1 Joachimsthaler. - 10. maj var jeg udi Ketting kirke efter bispens begæring, både til ordination og regnskab. - 2. aug. var jeg i Notmark til Jens Corvinus bryllup med hr. Frederik Cruckows datter, gav 1 Joachimsd.
1636: 14. feb. var jeg til provstens datters bryllup i Sønderborg, - 25. jun. var jeg til kost på Nordborg slot med Hans Clausen fra Sønderborg og Peder Støds datter Marthe, gav 1 joachimsthaler. - 1. jul. var jeg til salig Agnetes begravelse i Snogbæk. - 17. aug. var jeg til calent i Hørup. Tekt PS. 34. - 28. aug. var jeg på Philipsborg udi Sundeved og blev samme tid og dag den ny funderede kirke consecreret af hofprædikeren udi fyrstelige, adelige, geistlige og borgerlige standspersoners præsents. Gud samme fyrstelige hus og kirke nådelig bevare fra al ulykke, skade og fare for Christi skyld. Amen. Og blev samme tid et fyrsteligt convivium anrettet, samt og holdt et bryllup mellem en sadler og vaskepige, og gav jeg til honorarium 1 rdl. - 10. okt. var jeg til Hans Jebsens datters og Johannes Steuermanns kost i Sønderborg. Ofrede 1 rdl. - 22. okt. var jeg til salig Jens Brandts udi Sønderborgs begravelse. Min gode husvært ibidem. Gott erfreue seine Seele.
1637: 2. feb. var begge hr. brødre fyrstelig nåde hertug Frederik og hertug Philip, samt begge deres fyrstelige gemalinder udi min kirke til prædiken, og lod nådigst ofre på alteret 7 rdl, foruden hvad deres tjenere ofrede, og med almindelige offer, som egne sognefolk ofrede beløb det sig til en sum af 48 mk. 11 sk. Gud høre deres hjerters ønske. - 26. feb. var jeg til barselsgilde hos hr. Peder i Oksbøl. - 5. mar. var jeg på Philipsborg. - 10. apr. var jeg i Oksbøl og introducerede hr. Peders hustru. - 14. maj var jeg i Vejle til bryllup med Peder Nielsen og Mette Clemensdatter, og forærede et sølvbæger på 5 rdl. - Den 28. jun. var der calent udi Ulkebøl. Hr. Pouls tekst var den 6. psalme, som han explicerede. - 9. jul. prædikede jeg udi slotskirken, fordi hr. Dominicus var syg. Og var jeg samme dag udi Svenstrup kirke at anhøre hr. Christens removendi Sentenz. Den herre Jesus forhjælpe ham atter til embede. - 13. aug. var fyrstelig nåde hertug Frederik og hertuginden med ganske slotsfolk udi kirken og samme tid min gæst. - 3. sep. var jeg til Philipsborg henfordret og sammesteds på F. N. hertug Philip nådigst begæring, holden tysk messe; begge fyrstelige personer hertugen og hertuginden Sophie Hedvig på deres andæggtige og christelige confession og beichten, som en ringe christi tjener absolution forkyndt, od det højværdige alters sacramente administreret, samt 3 adelige jomfruer, 4 adelsdrenge, 3 piger og 5 fyrstelige tjenere. Samme tid forærede mig F.N. hertug Philip 4 rdl. - 7. sep. var jeg til hr. Erik Monrads Fæstenøl udi Fyn til Flemløse. Gud give god lykke. - 10. sep. for modstående vind kunne jeg ej komme hjem. Om eftermiddagen som jeg var hjemkommen lod Philip Kock til gæst byde sin omb af Flensborg, en finer og statelig mand Sebastian Goldschmidt, som af cleresiet havde meget godt meriteret udi Krigsvæsen. Gud opholde sådan obedias længe og lykkelig. Amen. - 5. okt. var jeg til barsel udi Ketting. - 8. okt. var jeg udi Svenstrup kirke og stod hos hr. Lauritz, som samme tid sang sin første messe, og ofrede jeg og Magdalene 1 mk 10 sk. Samme dag blev han trolovet til hr. Mathiases datter Cathrine. - 26. dec. var vores nådes herskab på slottet min gæst.
1638: 4. feb. var jeg til fyrstelig nådes sekretærs Casper Voigts bryllup på slottet med fyrstelig hertugindens kammermø Cathrine Møller og gav jeg 1 sølvbæger. - 29. apr. var jeg til hofpræst hr. Bonaventures bryllup på Glücksborg. Honorar 3 joach. Nærværende var der den gottorpske hertug, Markgrev Ernst af Brandenburg og vor fyrst Frederik. - 20. jun. faldt min hustru i en farlig sygdom. - 16. sep. var jeg til gæst hos Philip Kock. - 13. okt. var jeg til hr. Carstens søns begravelse i Havnbjerg.
1639: 14. feb. var jeg i Oksbøl til barsel hos hr. Peders og gav 2 mk. - 21. mar. rejste jeg salig hr. Dominicusses søn til Østerholm på sin Odense rejse at gå der i skole. Gud give ham megen lykke og fremgang for christi skyld. Gav ham 1 rdl. - 16. apr. var de fyrstelig nåder min gæster. - 16. jun. prædikede hr. Zeno fra Lavensby her i kirken og intimerede til ægteskab på min og kære fæstemøes Magdalene Dominicusdatters vegne. - 24. jun. gjorde fyrstelig nåde af stor nåde og liberalitet min og min kjære bruds bryllup på slottet udi fyrstelige og andre fornemme personers præsentz, som var på Kindtauf og ofrede store gaver. - 30. juni var fyrstelig nåde med adelige comitat til mit til gæst til en liden recompens for fyrstelig velgerning og nåde. - 10. jul. blev holden calent her i Tontoft præstegård og prædiket i kirken af Math. 16, 13. Hr. David i Ketting og hr. Peder i Lysabild var fraværende; blev ofret 1 rdl. af 8 sognepræster til de fattige. - 13. aug. var jeg til fyrstelig begravelse til Sønderborg, der fyrstinde Dorothea blev begravet og blev hver foræret 1 rdl. og et trauerbinde. - 5. sep. forreiste til Fyn med de fyrstelige nåder, og var der trende dage, først på Nakkebøl, siden på Fjellebro, derefter på Trellerup og allersidst på Steensgaard. - 19. sep. var jeg til barsel i Svenstrup præstegaard, og var min hustru Magdalene fadderske og gav 1 dukat.
1640: 14. jun. var jeg og min kjære Hustru udi Korsøer til min kjære Broder Casper Brandts Bryllup, og prædikede jeg samme Tid udi Kirken. Og forærede ham til Bryllupsskjænk en Sølvkande paa 50 Lod 3 Qv. og gav jeg Bruden 1 Rosenobel og Magdalene gav hende 1 Ducat. - 28. jun. var jeg til bryllup i Havnbjerg præstegård. Foræret brudgommen Thomas Lorentzen en sølvske og bruden 1 rdl. - 15. jul. var jeg til calent i Havnbjerg. - 30. aug. visiterede biskoppen Norborg kirke og på mine bønner blev fyrstelige nådes mandat oplæst om stolestaderne i kirken. (Ifølge biskop Mikkelsens dagbog drejer det sig om flytning af bænkene). - 19. okt. var jeg og min hustru til Lorentz Amtskrivers kost i Sønderborg. - 6. dec. var jeg til vinduesøl til Jens Skræders. - 9. dec. var jeg til Rasmus Degns begravelse i Oksbøl.
1641: 7. mar. var jeg til Hans Degns bryllup i Havnbjerg. - 26. apr. var jeg i Sønderborg og holdt min svoger Hans Lorentzens barn til dåbs, kaldet Hans og gav til fadderpenge en rosenobel og en rdl. I offerpenge 1 rdl. - 18. aug. var jeg til deling i Sønderborg efter salig hr. Dominicus. - 17. dec. var jeg i Havnbjerg kirke, og gjorde ligprædiken over provstens hustru Karen, som han det af mig havde begæret, 65 år gammel. Tekst Ez. 24.
1642: 5. maj comparerede alle præster med provsten om den ny og usædvanlige skat at give af deres korn. - 29. sep. var jeg til hofmesteren til barsel.
1643: 23. apr. var jeg til vinduesøl hos Lauritz Skræder, gav 1 krone eller 2 mk. - 11. maj var de fyrstelige nåder samt den nordborgske adel gæst i mit hus og gjorde jeg samme tid ligklædegilde. - 18. jun. copulerede jeg provsten i Havnbjerg og Anne Lundes og holdt messe og tjeneste samme tid. Offer 22 sk. - 1. okt. (som skulle betegnes med et sort mærke, strax efter middag skete en stor ulykke og skade af ildebrand udi præstegården, så det ganske sædehus, som var 28 fag afbrændte i grunden, næsten inden 4 timers tid. Gud oprette både hus og skade igen, såmeget hans guddommelige nåde og barmhjertig Villie tilsiger for Jesu Christi skyld. Amen. - 16. okt. rejste jeg til Odense at give bispen tilkende den skadelige ildebrand, som på præstegården var sket, og hans ærværdige forærede mig 10 rdl. - 19. okt. kom jeg hjem igen. Gud ske lov for lykkelig rejse. - 26. nov. var jeg til D. Philippi i Dybbøls bryllup, det stod på Nordborg slot. - 4. dec. rejste jeg til Fyn at tale med bispen og lensmanden Henning Walkendorf om erstatning til mit afbrændte hus og fik trøstelig besked, at hver kirke udi Fyns stift skulle udgive 1 rdl. og hver præst contribuere 1 sletdaler. Her foruden forærede mig Henning Walkendorf 2 Jacobusstykker guld så god som 10 rdl., Jørgen Brahe 3 rdl., Henrik Gyldensteen 2 rdl. og fru Ellen Marsvin 10 rdl. Gud belønne dem med mangfoldig velsignelse.
1644: 23. apr. rejste jeg til Fyn til bispen og kom lykkelig igen 25. apr. - 24. jul. var jeg til præstekalent i Asserballe, blev prædiket cant. Zachariæ. - 6. okt. var de fyrstelige nåder min gæst i det ny hus som jeg flyttede udi om onsdagen tilforn. Gud give os herudi lykke og velsignelse og bevare os fra al ulykke for Jesu Christi skyld.
1645: 23. feb. givet kapellanen i Svenstrup til kost 2 mk. Samme dag kom rytterne her til landet. - 9. okt. var jeg til barsel udi Svenstrup præstegaard. - 19. nov. var jeg til calent i Tandslet, der blev prædiket over Ezerkiel 18 mod enden.
1646: 7. jun. var jeg til bryllup i Sønderborg til hr. Nicolaus Brandts, gav til gave en sølvske og sendte en sølvske til deres fasterdatters kost i Flensborg. - 25. jun. rejste jeg over til min kære broder Casper Brandt. - 28. jun. var jeg i Korsør kirke. - 2. jul. var jeg udi København i Vor Frue kirke og hørte magister Erik Olufsen prædike. Dagen efter i Concione Holmiana. - 5. jul. var jeg i Korsør kirke igen. - 12. jul. var jeg i Skt Hans kirke udi Odense. - 14. jul. kom jeg hjem igen og fandt alt udi gode måder. - 26. jul. var jeg til hr. Detlevs kost udi Sønderby, gav 1 sølvske til gave.
1647: 28. feb. var jeg i Helved til Hans Lakajs datters fæstenøl. Gav 1 rdl. - 1. aug. var jeg i Oksbøl kirke og copulerede Jacob Kræmer og hr. Peders datter Margrethe. Gav til gave 4 mk; offer 7 mk. - 4. aug. var jeg til barsel i Svenstrup og foræret jeg en krone på 2 mk. - Fyrstelig nåde forærede mig til hellig Christ 2 rdl. - Velbårne hr. hofmester Offenberg lod mig ofre juledag på alteret 4 rdl. Gott sei ihre grosse Lohn dafür.
1648: 2. jan. var jeg til barsel i Guderup til Anne Hansdatter barn Anne og gav til fadderpenge 1 rdl. - 5. jul. var jeg til Anders Beyerholm kost i Havnbjerg og gav til bryllupsgave en sølvske. - 3. aug. var jeg til præstecalent udi Ulkebøl og prædikede hr. Povel over 1 Joh 3, 13. - 9. aug. rejste jeg til Odense at tale med bispen, og førte ham et stykke vildt fra fyrstelig nåde, og kom igen om 11. aug. Givet til skat 4 rdl og 1 sletdaler til brandstyr. - 27. nov. var jeg til Christian Hansens datters kost i Sønderborg, gav 1 sølvske.
1649: 17. jun. forærede jeg min svoger af Jylland Niels Michelsen 3 rdl. - 10. jul. var jeg til barsel i Havnbjerg og var Magdalene fadderske, gav 1 rhinskgylden. - 8. aug. var jeg udi Egen kirke til hr. Johannes Brandts ordination. - 8. okt .var jeg i Notmark til hr. Jørgen Cruckows bryllup, gav 1 sølvske. - 10. okt. rejste jeg til bispen.
1650: 16. apr. rejste jeg til Fyn til bispen. - 4. jul. var jeg i Ketting til barsel og gav jeg provstinden 1 rdl. - 31. jul. holdtes calent hos mig, og var hertuginden, hertug Hans og hofmester Offenberg i kirken og ginge med mig ind efter prædikenen til gæst. - 22. nov. var jeg fadder i Havnbjerg præstegård og gav 1 ducat.
1651: 8. apr. var jeg i Odense til dr. Hans Mikkelsens begravelse, som hasteligen døde imellem mandag og tirsdag udi palmeugen. Gud give ham en glædelig opstandelse, han var min megen gunstige patron. 73 år. Ligtekst Gen 25. 7. 8. - 9. jun. var jeg til Peder Brandts kost i Sønderborg, og foræret til gave 5 mk. - 23. jun. var jeg til begravelse udi Ulkebøl præstegård efter salig hr. Poul Jensen. - 24. jun. var jeg udi Egen til hr. Johannes Brandts bryllup og forærede jeg en sølvske. - 8. jul. var jeg til bryllup på Ærø til min kære svoger hr. Philip og Peder Pilegaards datter Anne Marie og foræret til gave 1 sølvkasse på 4 rdl og bruden en sølvske. - 12. dec. var jeg til begravelse i Havnbjerg, hr. Anders ældste søn Rudolph 2 år.
1652: 14. jul. var jeg til præstecalent i Svenstrup, der blev prædiket over den 15. salme. - 18. aug. var jeg og min medkirkeværge i Ketting hos bispen og stiftskriveren, og gjorde kirkens regnskab. - 29. aug. kom mig nogen svaghed på efter prædikenen ved alteret med hændernes bæven og rysten, der jeg brødet skulle uddele. Gud nådelig bevare mig for recidivæ for Jesu Christi skyld.
1653: 6. feb. var jeg til hr. Frederik datter i Notmark hendes bryllup i Sønderborg, og foræret dem 1 rigsdaler. - 16. aug. var jeg til fyrstelig nåde hertug Hans Christians begravelse i Sønderborg, og blev enhver præst foræret 1 rdl. og 3 alen sort flor. Gud give hans nåde en glædelig opstandelse, han var mig en nådig og fyrstbevågen herre. Tekst Viisd. 5, 16.17. - 31. aug. var jeg fadder til Thomas Degns barn i Oksbøl gav en 2 mks krone. - 1. sep. var jeg i Asserballe til begravelse efter salig hr. Henrik Hansens. Hr. Peder i Lysabild prædikede. Tekst Rom. - 18. sep. var jeg i Oksbøl præstegård til hr. Peders datter Annes bryllup og forærede jeg 1 rdl. - Torsdag 6. okt. var jeg og min hustru udi Notmark til barsel og gav på sengen 1 crone. - Onsdag næst tilforn var jeg til vinduesøl til Jørgen Villadsens og forærede for mit skyld 1 krone. - 16. okt. var jeg efter gudstjenesten i Guderup til Andreas Beyers bryllup, forærede 1 rdl, til musikanten 5 sk. - 24. okt. rejste jeg til bispen med en tønde vildtkød på fyrstelig nådes vegne og kom igen 27. okt. - 28. dec. var jeg i Ulkebøl til fadder, gav 1 rdl.
1654: 12. apr. var jeg i Egen præstegaard til barsel og gav på sengen en tomarkskrone. - 28. apr. var jeg til salig magisters (Johannes Brandt) begravelse i Sønderborg. - Pinsedag 14. maj fik jeg 51 mk i offer, for de 44 mk købte jeg 14 tylt fyrrebrædder. - 9. jul. rejste jeg til Korsør til Casper Brandts stedsøns bryllup, som skete onsdagen 12. jul., og forærede jeg et sølvbæger på 10 lod 2 qv, item bruden min søsterdatters datter en sølvske. - 16. jul. var jeg i Korsør kirke. - 21. jul. kom jeg Gud ske lov vel hjem, og forærede min kære broder mig både penge, bøger og 2 cordovanske huder. - 7. aug. var jeg til gæstebud i Sønderborg hos vore nådige øvrighed hertuginden (og) frøkenen i fyrstelig nåde hertug Hans Bugislaus losemente, og blev vel trakteret. - 20. aug. var fyrstelig nåde hertuginden Eleonore med begge frøkener Elisabeth og Louise og den lille herre Rudolph Frederik i mit hus til gæst om aftenen kl 4. Item hofmesterinden af Wolfenbüttel og vore nordborgske adelige fruentimmere samme tid. Og den ganske dag derefter blev jeg meget svag, så jeg formåede ikke selv at prædike. - 27. aug. var jeg svag og prædikede kapellanen for mig. - 3. sep. var jeg i Sønderborg til hr. Johannes Boldichs datters kost, og foræret jeg til gave en sølvske. - 12. sep. var jeg i Åbenrå til Jørgen Amtskrivers datters Eleonores kost og forærede jeg to sølvskeer for mig og min hustru, den ene vog 4 lod, den anden 3 lod, er 10 mk. - 13. dec. var jeg fadder udi i Asserballe præstegaard.
1655: 8. feb. var jeg til barsel til Thomas Degn i Oksbøl, forærede på sengen 1 mk lybsk. - 17. apr. rejste jeg til Fyn og Sjælland til Casper Brandt min kære broder at sætte min søn Christian til skole udi Sorø, som min broder vil på sig tage og forrette med alle omkostninger. - 2. maj var jeg igen hjemkommet. - 8. sep. rejste jeg til Odense på kgl. højheds hylding, som skete om mandagen derefter 10. sep. - 20. sep. var jeg i Lysabild at gøre kirkens regnskab. - 4. nov. var jeg til kost i Sønderborg, som fyrstelig nåde hertug Hans Bugislaus lod mig byde til på en af sin nådes pigers bryllup, ofrede 1 rdl. - 5. nov. var jeg i Ketting til hr. Johannes Monrads bryllup og gav 1 sølvske.
1656: 16. mar. var jeg udi Egen til barsel. - 15. apr. var jeg til salig hr. Jenses begravelse i Ulkebøl. - 8. maj lod jeg i jesu navn opsætte et nyt hus 10 fag tværs overfor seiermagerens hus. Gud lade det stå Gud til ære og mig og mine til gode og fromme. - 14. sep. var jeg til Johannes Brandts kost i Sønderborg. - 18. sep. var jeg på fyrstelig nåde hertug Hanses begæring til Jes Fogeds begravelse på Ballegaard. - 24. nov. var jeg til begravelse i Sønderborg, og fulgte min kære hustrus oldemoder sal Cathrine Hümbkens til hendes liggested udi kirken. - 15. dec. var jeg i Ketting til hr. Davids datter Cathrines begravelse.
1657: 21. maj var jeg til barsel til hr. Johannes i Guderup. - 28. maj var jeg i Sønderborg for at betale Samuel Brandt 18 rdl. i lærepenge for min søn Frederik. - 26. jul. var jeg svag, hvorfor hr. Niels prædikede. - 26. aug. var jeg i Sønderborg til hr. Sørens i Hørup og hr. Johannes i Ketting deres bryllup, som fik 2 søstre, salig Lorentz Amtskrivers døtre, og gav enhver en sølvske, hver på 3 lod. - 23. sep. var jeg til calent i Tandslet. - 2. okt. var jeg og Magdalene til barsel i Notmark præstegård. - 5. dec. blev der ingen gudstjeneste holdt på grund af de brandenborgske og polske soldaters indfald. - 7. dec. kom de udi i mit hus og udplyndrede mig og bortførte al det gods og formue jeg havde både inden og uden døre, så vel som hvad fremmed gods de udenlandsk folk havde indsat udi mit hus til at forvare, og fik jeg en ubodelig skade. Gud bedre det så sandt jeg blev en arm mand osv og måtte forløbe huset og retirede mig udi hofprædikerens hus. - 11. dec. døbte hofprædikeren Jeb Staldmesters søn, fordi jeg ikke turde lade mig se. 12. dec. blev der heller ingen prædiken, for krigsfolket opbrød samme dag. Polakkene havde deres ild i kirken og opbrændte alle stolene. Deres heste førte de også derind, så at sognefolkene imod den søndag, på hvilken man kunne holde gudtjenesten der igen, måtte rydde hestemøget ud og stående bivåne gudstjenesten.
1659: 27. mar. blev prædiken tilbage for den hastige tidende, som kom ind i kirken, og sagde, at svensken var på landet, dermed løb alle af kirken. Dog Gud ske lov, det var ikke så. - 10. jun. var jeg i Ketting præstegård til barsel. - 12. okt. var jeg til Jens Jørgensen kost i Sønderborg, og forærede en sølvske. Item sendte han mig 1 rdl. til foræring, fordi jeg lyste og afkyndigede ham og hans brud af prædikestolen. - 26. okt. var jeg til salig Margrethe Monrads begravelse i Ketting. - 22. dec. var jeg til barsel i Oksbøl præstegaard.
1660: 6. feb. var jeg til begravelse i Hørup præstegaard og fulgte hr. Sørens lig til kirken. - 16. maj var jeg i Sønderborg til Hans Ernstins og Else Vogts kost og foræret 1 sølske 3 lod. - 1. maj forærede jeg rektor 2 rdl., conrektor 2 rdl. for privat institution, item cantor 1 rdl., og fjerde collega 2 mk. croner. - 25. maj var jeg til min gudsøn Samuel Brandt sandemandsgilde i Sønderborg. - 26. maj var jeg til møde i Ketting kirke. - 12. jul. var jeg til møde i Tandslet, dog intet udrettet.- 29. aug. var jeg til calent i Ulkebøl, og var Magdalene med mig. - 23. sep. var jeg og Magdalene til bryllup i Hørup præstegård og ofrede til gave en sølvske, vog 3 lod. - 10. okt var jeg forrejst til Flensborg til min søn Dominicus Brandt samme sted. - 21. okt. var jeg til Jørgen Villadsens datters bryllup i Sjellerup og foræret jeg til brudegave 1 sølvske vog 3 lod. NB: Var jeg til provstens datters kost udi Sønderborg og foræret hende en sølvske. - 16. nov. var jeg i Sønderborg til Hans Lauritzens begravelse, som var min kære hustrus farbroder. - 19. nov. var jeg fadder i Svenstrup præstegård og gav 1 rdl. - 25. nov. gjorde jeg tjeneste i Havnbjerg, og viede kapellanen der udi hr. Andreses fraværelse. Hvad offer der faldt på alteret sendte jeg i hans hus. Til brudegave foræret jeg en sølvske.
1661: 17. mar. var alle vi præster samlet i Ketting kirke at approbere kongel. majestæts arvehylding med hånd og segl. - 15. apr. efter kirke rejste jeg til Flensborg og gjorde klart for min søn Dominicus, og bestilte ham et andet lossement, nemlig hos Valentin Valentinsen.
1662: 20. jul. sendte jeg 1 rdl. til brudegave i Stevning. - 9. nov. sendte jeg en sølvskål på 3 rdl. til Hans Pechmanns kost i Sønderborg. - 13. nov. var jeg til begravelse i Egen.
1663: 16. mar. rejste jeg til Fyn og satte Dominicus Brandt i skole. - 22. mar. var jeg udi Korsør kirke. - 29. mar. atter hjemkommen. - 25. maj. var jeg i Lysabild at gøre kirkens regnskab. - 10. jun. rejste jeg til Odense og besøgte min søn Dominicus. - 14. jun. var jeg arresteret udi Helnæs kirke af contrair vind. - 15. jun. kom jeg hjem igen. - 21. jun. sendte jeg en tomarkskrone til Tandslet til brudegave. - 4. aug. var jeg til borgmester Nicolai Brandt (i Sønderborg) til vinduesøl og gavn for mit navn og skilt 2 rdl.
1664: 6. jan. var jeg til et stort gæstebud som blev anstiftet udi sekretari hus fyrselig nåde hertug Hans til ære, fordi hans nåde havde foræret et positiv udi vor kirke, og kosted kirken nogle dalere. - 15. feb. var jeg til Didrik Eigenbrochs og Margrethe Lorentzdatters bryllup i Sønderborg, og gav 1 sølvske 4 lod. - 23. mar. var jeg fadder til hr. Clements datter i Lavensby og gav til fadderpenge en 2 mks krone. - 15. maj. visiterede ærværdige hr. biskop vor kirke og eksaminerede ungdommen, og gjorde jeg om anden dagen kirkens regnskab i Ketting. - 23. maj forærede jeg til en fangen præst udi Tyrkiet 1 mk. lybsk. - 22. jun. var jeg fadder i Hørup præstegaard, barnet hed Sara. - 13. jun. var jeg til calent i Svenstrup, og var fyrstelig nåde der også udi kirken. - 6. jul. sendte jeg brev og penge til Christian og Dominicus. - 8. jul. sendte jeg 1 rdl. i fadderpenge til Johan Voss i Asserballe. - 27. jul. var jeg til hr. Samuels bryllup udi Tandslet og forærede en sølvske på 2 rdl. eller 4 lod. - 6. sep. sendte jeg til Frederik Brandt pastor til Svindinge til bryllupsgave i Haderslev 1 sølvske vog 3 lod. - 11. sep. sendte jeg til Sønderborg til Peder Brandt secretario til bryllupsgave en sølvskål på 4 lod. - 4. dec. var jeg til vinduesøl i Peder Kocks hus gav 2 mk for mit skilt. - 21. dec. skulle armpenge være uddelt til stakare her i sognet, men der vi oplod armblokken var penge deraf stjålne så nær som 3 mk. Gid ham som tog dem blive så bedrøvet som de arme var, der fik ingen penge.
1665: 24. jan. var jeg i Sønderborg til salig Hans Lauritzens datter Cathrines kost med hofprædikanten på Glücksborg. - 26. feb. var fyrstelig nåde hertug Hans Bugislaus og hertug Jørgen Frederik udi vor kirke og bad mig til gæst. - 11. sep. var jeg i Ketting til barsel og stod min søn Christian fadder. - 17. sep. var jeg i Sønderborg til Christopher Pecmanns bryllup og foræret 1 sølvske til brudegave. - 24. sep. var jeg i Dyndved til herredsfogedens bryllup. - 11. okt. holdtes calent udi Ketting præstegård.
1666: 19. ma.r var jeg til begravelse udi Tandslet med hr. Samuels hustru, og prædikede hr. Johannes Monrad i Ketting over Jon 4. 17 apr. - 20. ap.r lagde jeg ud til rostjeneste efter kgl. majestæts befaling 30 rdl. og flyede på hr. Steen 2 rdl 12 sk til rejsepenge. - 24. ap.r var jeg til hr. Carstens hustrus begravelse i Ulkebøl og prædikede kapellanen hr. Augustus. - 29. apr. blev min søn Christian introduceret for en sognepræst at være og samme dag var fyrstelig nåde hertug Hans Bugislaus ikke alene udi kirken, men også udi mit hus til gæst med hans fyrstelige nådes befalingsmænd, borgere her udi byen og de 7 kaldsmænd og præsterne her udi Nørborgs...... også min gode gæster. - 9. jul. besøgte mig hr. Otto provsten på Ærø med sin hustru og datter Regine og blev samme dag stiftet trolovelse i mellem hr. Christian Brandt og Regine Ottesdatter. - 29. aug. var jeg og hr. Christian calent i Notmark. - 7. sep. gjorde hr. Otto, provsten på Ærø fæstensøl med sin kære datter Regine og med min søn hr. Christian Brandt og var Frederik sin broder og begge sine søstre ovre til samme fæstensøl. - 15. sep. kom mine børn vel hjem fra Ærø. - 30. sep. var jeg udi Svenstrup kirke og holdt messe, døbte et barn. Prædiken gjorde sønnen Mathias. - 7. okt., i denne uge var hr. Ottos hustru og hr. Christian Brandt Regine her at besøge os, og var også hos mig udi kirken. - 21. okt., idenne uge besøgte min svoger af Jylland mig. 25. nov. var jeg til fæstensøl på Melsgaard med Marcus Foged og Eleonore Meierske på Nordborg.
1667: 22. jan. var jeg i Sønderborg hos min svoger Dominicus, da han solgte sit hus til Alexander Jebsen for 11 mk. lybsk. - 21. mar. var jeg til hr. Andreas Beyers begravelse, hofprædikanten prædikede. - 22. mar. blev hr. Steens hustru i Asserballe begravet. - 8. ap.r var jeg til Sønderborg og stod fadder for min broder Casper Brandt. - 23. apr. var jeg i Slotskirken til hr. Peders søn ordination, hr. Johan Pedersen til Egen kirke at være kapellan, og blev hertug Hans Bugislaus gæst. - 3. jun. var jeg til hr. Carsten i Ulkebøl hans bryllup på Sønderborg Rådhus, og gav jeg bruden magister Nicolais datter en sølvske. - 14. jun. var jeg til provstens begravelse i Lysabild, og prædikede hr. Johannes Monrad i Ketting. - 24. jun. rejste jeg til Ærø. - 26. jun. copulerede jeg min søn hr. Christian Brand og hr. Otto provstens dattter i Rise tilsammen udi fyrstelig nåde hertug Hans Bugislaus, præsters, borgere og min egen broder Casper Brandt etc. nærværelse. Og forærede jeg til bryllupsgave en sølvkande på 42 lod, og enhver af mine børn Frederik, Dominicus, Eleonore og Magdalene et sølvbæger på 7 lod. - 21. jul. holdet repotia og var fyrstelig nåde til gæst og ritmesteren og sin frue og andre her i byen og kaldsmændene, item nogle præster og nogle kvinder af Sønderborg. - 15. sep. var jeg til bryllup i Sønderborg til Peder Støds søster og forærede der en sølvske 3 lod. - 6. okt. var jeg til hr. Johan Pedersens bryllup i Guderup og foræret en sølvske 3 lod. - 10. nov. blev min kære ældste datter Eleonore viet i Sønderborg kirke til ærlig og velagtet person Rotger Kruse, og blev brylluppet holdt på rådhuset udi både gejstlige og verdslige fornemme gæsters nærværelse.
1668: 26. ma.r var jeg til begravelse udi Sønderborg til Cathrine Jebsen. - 3. apr. kom min kære broder Casper Brand og Christen Olufsen fra Korsør til os her og gjorde rigtighed imellem mig og mine børn. Item registrede gæld og indgods udi gode mænds nærværelse, både af provstens, præsternes og gode naboers her i Kiøbing, så der blev besluttet mig et forseglet skiftebrev, og deres hænder underskrevet. - 1. jun. var jeg i Rise Præstegård på Ærø og da trolovede provsten hr Otto, hr Steen i Asserballe og min kære datter Magdalene tilsammen. - 15. juli skete der bryllup med dem i Nordborg præstegaard. -19. juli var jeg til hjemfærd med de unge brudefolk udi Asserballe kirke, og prædikede provsten hr. Otto til Rise, og var de bedste naboer udi comitat med samme dag, og nogle af præsterne og tilstede udi Nørherred.
1669: 25. mar. besøgte jeg og Dominicus Lorentzen min kære svoger hr. Steen i Asserballe. - 31. ma.r var jeg udi Havnbjerg til begravelse, der hr. Beyerholms kære hustru Dorothea Sophie blev hæderligen nedsat i hendes lejested i kirken udi alle landets præsters og sognefolks nærværelse. - 25. jul. var jeg til fæstensøl i Lavensby til Jeb Staldmester søsters datters kost og til vinduesøl udi Casper Farenbrachs hus. - 23. jul. var vi til begravelse med præstens hustru udi Hørup. - 3. sep. var jeg til calent i Lysabild. - 5. sep. blev ofret af menige sognefolk 5 rdl. til kirkens seierværk at reparere og flye igen til gangs. - 22. sep. var vi til barsel i Asserballe og gav jeg et stykke guld på 4 mk, barnet blev kaldet Casper. - 26. sep. var jeg udi Asserballe til samme barns begravelse.
1670: 24. apr. var jeg i Havnbjerg til degnens datters fæstøl. - 16. maj var jeg hos fyrstelig nåde Rudolph Frederik efter hans nådes begæring til et stort panket, som var anrettet ved ....... udi fyrstelige, adelige og præsters præsentz. - 12. maj var jeg i Sønderborg til Eleonore Elisabeths barsel, barnet blev kaldet Anne Dorthe er Rotger Kruses moder. - 17. maj var jeg til husrejsning udi Adserballe hos min svoger hr. Steen og var fyrstelig nåde hertug Hans Bugislaus der og samme tid. - 16. maj var jeg buden til fadder udi Tandslet præstegård, sendte en 2 mks krone. - 29. maj sendte jeg til bryllup udi Hørup 1 rdl. - 5. jun. var jeg til bryllup udi Havnbjerg, gav en sølvske. - 11. jul. rejste jeg til Korsør over til min kære broder Casper Brandt. - 24. jul. var jeg udi Asserballe kirke og kom hjem samme dag og kom Dominicus Brandt med mig til Tontoft.
Ved Anders Brandt død skriver sønnen Christian Brandt i kirkebogen: 11 okt 1670 døde min hjertekære fader hr. Anders Brandt udi Asserballe præstegård om morgenen kl. henved 7 slet, efter at have været upasselig en14 dages tid, dog kun ligget til sengs 5 dage. Han havde levet 78 år og været sognepræst her til Tontoft 49 år og 8 uger, og imidlertid døbt henved 1303 børn, viet til ægteskab henved 327 og begravet henved 1090. Han blev begravet 20. okt. Provsten fik 8 rdl., kapellanen 2 rdl., degnen 4 mk., præceptor 1 rdl.
Anders blev gift med Magdalene Hieronimusdatter den 16 Jun. 1622 i Nordborg kirke. (Magdalene Hieronimusdatter blev født i 1598 i Nordborg Als, døde den 10 Jun. 1638 i Nordborg Als og blev begravet i 1638 i Nordborg kirke.)
Anders blev derefter gift med Magdalene Dominicusdatter Lorentzen den 24 Jun. 1639 i Nordborg kirke. (Magdalene Dominicusdatter Lorentzen blev født i 1623 i Nordborg Als, døde den 25 Jul. 1661 i Nordborg Als og blev begravet den 1 Aug. 1661 i Nordborg kirke.)
|