pil pil
Lars Hansen
Ane Christoffersdatter
Otto Lang
(1771-1814)
Ane Margrethe Nielsdatter
(1770-1857)
Hans Larsen Møller
(1797-1870)
Sidse Marie Lang
(1808-1877)
Lars Otto Møller
(1831-1915)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Johanne Frederikke Holm

Lars Otto Møller

  • Født: 20 Feb. 1831, Dalsgaard præstegård Taarup Viborg
  • Ægteskab (1): Johanne Frederikke Holm den 14 Okt. 1868
  • Død: 13 Jan. 1915, Gylling sogn i en alder af 83 år
  • Begravet: 18 Jan. 1915, Gylling kirke
Billede

punkttegn  Notater:

Udpluk af Tale af Holger Begtrup i anledning af Lars Otto Møllers 70 år fødselsdag.
Otto Møller. 1831 - 20. Februar - 1901.
Der bliver sandsynligvis intet offentligt Festmaaltid foranstaltet i Anledning af, at Præsten Otto Møller i Gylling fylder sine 70 Aar. Det ligger ikke for hans Smag og passer ikke med hans daglige Vaner at være med til sligt. Derfor bliver der heller ikke Brug for nogen officiel Festtale med de almindelige Lovprisninger af Jubilaren. som ganske sikkert ogsaa vilde være ham selv højst ubehagelige.
Derimod haaber jeg, at det ikke maa være Otto Møller imod. at "Den danske Højskole" griber den festlige Lejlighed til at give sine Læsere et kort Overblik over hans hidtilværende Forfatterbane og samtidig sender ham en hjertelig Hilsen og Tak for alt, hvad vi skylder ham "til Alvor i Skole og Folkeliv".
Vi kan i vore Dage daarlig tænke os en Fremstilling af en Mands literære Virksomhed, uden at der dertil knyttes Oplysninger om hans personlige Liv og Forhold. Vor psykologiske Nysgerrighed higer efter et Indblik i Sammenhængen mellem Manden og hans Værk, og der er ingen tvivl om, at denne nye Made at bedømme Literaturen paa har hjulpet meget til en bedre Forstaaelse, Men det lader sig heller ikke nægte, at Interessen for det rent personlige tit har ført paa Afveje og
stundom aldeles har vendt Øjnene bort fra de aandelige Sandheder, som vedkommende Forfatter har ofret sin Livskraft paa at opklare. for sine Læsere.
Overfor Otto Møller forledes man dog ikke let til saadanne Misgreb. Hans Privatliv har altid været saa omgærdet. man fristes til at sige indemuret, bag Hjemmets Vægge, at der ikke bliver meget derfra at bringe til Torvs. Og har man haft den Lykke at sidde hos ham i hans egne Stuer og nyde lidt af hans Fortrolighed. Saa maatte man være en ualmindelig fræk "Interviewer" for at kunne diske op for Offentligheden med Enkelthederne i en Livshistorie, der ganske vist er langt mere indholdsrig og dybt bevæget end den ydre Livsførelse lader formode.
Her skal derfor kun meddeles nogle faa Oplysninger om hans Barndomshjem og Ungdomstid, som jeg har en af hans gamle Venner at takke for, og som jeg tror, hører med til et helt Billede af hans Livsgerning.
Lars Otto Møller er født den 20. Februar 1831 i Dalsgaard Præstegaard i Taarup Sogn i Fjends Herred. Hans Fader, Hans Larsen Møller. var den Gang Sognepræst til Taarup, Kvols og Borris, men blev en halv snes Aar senere forflyttet til Gylling, hvor han døde 1870. Som personel Kapellan i Spjellerup havde han lært sin Hustru at kende. Hun hed Sidse Marie Lang og var en Datter at Kantoren paa Vemmetofte, som ligger i Spjellerup Sogn. I deres Ægteskab havde de en stor Børneflok, hvoraf Lars Otto var det næstældste Barn og den ældste Søn.
Præsten H. L. Møller var en højst ejendommelig og kraftig Personlighed. der tilbragte sin meste Tid i Studerekammeret. og hvis husfaderlige Myndighed blev anerkendt i tavs Ærbødighed. Han havde tidlig sluttet sig til Grundtvig. Man finder saaledes hans Navn paa Subskribentlisten i første Del af Søndagsboqen fra 1827. Og han brugte megen Flid paa at stadfæste Grundtvigs kirkelige Syn gennem bibelske Studier. Derimod var han ingenlunde hvad man kalder en folkelig Grundtvigianer.
Otto Møllers Moder var en elskelig og from Kvinde, en ydmyg Hustru og den kærligste Moder for sine Børn. Hun overlevede længe sin Mand og boede til sin Død hos Sønnen i Gylling Præstegaard tilligemed flere at sine Døtre. Man fejler vist næppe ved at antage. at Otto Møller især fra hende har arvet sit dybe Hjertelag; medens hans solide Forstand vel nærmest er arvet fra Faderen og siden blev stadig uddannet under dennes Vejledning.
Faderen vilde nødig have ham i Latinskolen og underviste ham derfor selv, til han var bleven voksen. Senere kom han nogle Aar i Horsens lærde Skole, hvis rationalistiske Rektor. F. C. Birch, daarlig kunde døje den alvorlige orthodokse Præstesøn, som formodentlig heller ikke har været let at dreje. 21 Aar gammel blev Otto Møller Student. Muligvis har der en Tidlang gæret Lyster hos ham efter at slaa ind paa en anden Livsbane end den nedarvede; thi han havde og har endnu mange aandelige Interesser udenfor de theologiske. Men slige Tilbøjeligheder blev i al Fald let overvundne af Hoveddriften i hans Sjæl. som førte ham frem i Faderens Fodspor. Efter halvsjette stille Studenteraar med nogle faa gode Venners Omgang, især vel sammen med Skat Rørdam, Laurberg og Niels Lindberg, blev han theologisk Kandidat 1858 og to Aar efter Kapellan hos sin Fader, som han fulgte i Embedlet 1870.
Otto Møller har altsaa nu i over 40 Aar siddet som Præst paa dette afsides Sted, og da han tilmed i de sidste 29 Aar næppe har gjort nogen længere Rejse fra Hjemmet, saa slutter i Grunden hermed hans udvortes Historie.
I Oktober 1868 ægtede han Præstedatteren Johanne Frederikke Holm. om hvem det maa være nok at sige, at hun er ham en udmærket Hustru. Af deres Børn lever kun een Søn, som nu er Student.
Lige fra den Tid, Otto Møller blev voksen, gjorde hans Fader ham til sin fortrolige med Hensyn til hans kristelige Grundtanker og bibelske Studier. Det var vist med en Del stille Beundring, at Søstreflokken ved deres Haandarbejde hørte, hvor frit Lars Otto som Student kunde forhandle med sin Fader om theologiske Emner. Præsten H. L. Møller, der ikke selv følte sig kaldet til at optræde som Forfatter, har vel næret det ønske at give Udbyttet af sine mange Aars ensomme Granskning i Arv til Sønnen, og det lykkedes saa vel, at vi efter dennes Vidnesbyrd møder hans Faders Tanker i flere af hans betydeligste Værker.
Det har gjort Otto Møllers Skrifter dobbelt vægtige, at der i dem er nedlagt saa mange Tanker, der er prøvede igennem to Slægtled. inden de er komne frem for Offentligheden. San dyb en Pælerod har kun grumme faa aandelige Frembringelser i vore Dage. Derfor smager dette Træs Frugter ogsaa lifligt som de ægte Graastener fra en gammel Præstegaardshave.

Billede

punkttegn  Om Lars

• Dåb, 9 Mar. 1831, Taarup kirke Viborg.


Billede

Lars blev gift med Johanne Frederikke Holm, datter af Claus Holm og Elisabeth Regensdorff, den 14 Okt. 1868. (Johanne Frederikke Holm blev født den 26 Jan. 1844 i Ronæs Ærø.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com