Christian Conrad Sophus lensgreve af Danneskiold-Samsøe
- Født: 11 Jun. 1774, København
- Ægteskab (1): Johanne Henriette Valentine Frederikke Kaas af Mur den 30 Nov. 1795 i Holmens Kirke København
- Død: 6 Jun. 1823, Gisselfeld kloster Braaby sogn i en alder af 48 år
- Begravet: 14 Jun. 1823, Sophies have Gisselfeld slotspark Braaby sogn
Notater:
Storkorsridder, Kammerherre, Gehejmekonferensraad, Amtmand over Præstø, Overdirektør i Gisselfeld, Godsejer Grevskabet Samsøe (00-00-1778 - 5. Besidder), Brattingsborg, Samsø
Gisselfeld, som ligger mellem Haslev og Næstved, er et af Danmarks største godser med et areal på 3.850 hektar med Hesede, Edelesminde, Brødebæk og Gødstrupgård, hvoraf 2.400 hektar er skov. Det er beliggende i flere kommuner, men hovedgården ligger i Bråby Sogn i Faxe Kommune. Gisselfeld nævnes i slutningen af 14. århundrede som tilhørende tre brødre, Bo, Peder og Eskild Falk. Ide Eskildsdatter, en sønnedatter af en af brødrene, bragte Gisselfeld til sin ægtefælle, hr. Mogens Gøye. Deres sønnesøn, Christian 2.s bekendte trofaste mand, Henrik Gøye, solgte 1527 Gisselfeld til sin svoger, Johan Oxe til Nielstrup. Under Grevens Fejde led Gisselfeld samme skæbne som så mange af landets andre herregårde og blev plyndret og lagt øde. Gisselfeld blev i sin nuværende form grundlagt af Peder Oxe til Nielstrup, der byggede gården 1547-75. Den har oprindelig bestået af fire sammenbyggede, tre stokværk høje fløje, opførte af røde sten og med meget tykke ydermure. disse er til dels forsynede med skydeskår og har store, takkede gavle. Midt på venstre fløj findes et fremspringende porttårn. Fjerde fløj var oprindelige kirkefløjen, men den er for længst nedrevet; senere, til slutningen af 18. århundrede, var der kirke i den søndre fløj. Gisselfeld var på de tre sider omgivet af grave, på nordsiden af den såkaldte gårdsø. Den blev tillige forsvaret af en mur (ligeledes opført af Peder Oxe), der støttede sig til to tårnbygninger ved borggraven, og som først helt er forsvundet i vore dage. I en af de hvælvede kældere under vestre fløj, der ved en hemmelig trappe stod i forbindelse med værelserne i de øvre stokværk, siges Peder Oxe at have holdt sig skjult, før han, efter at være faldet i unåde, rejste til udlandet! Efter Peder Oxe overtog hans enke Mette Rosenkrantz til Vallø ejendommen, og ved hendes død i 1588 fik Peder Oxes søsterdatter, Karen Banner, stedet. Hun giftede sig med Henrik Lykke til Overgård og Lykke-familien havde herefter Gisselfeld, indtil Kai Lykke i 1661 blev fradømt liv, ære og gods. Fra 1661-70 var Gisselfeld under Kronen. Herefter blev Gisselfeld givet til greve Hans Schack som belønning for hans bedrifter under svenskekrigene. I 1688 blev Gisselfeld solgt til Adam Levin Knuth i 1688, og hans slægt havde Gisselfeld til 1699, hvorefter Christian V's søn med Sophie Amalie Moth - Christian Gyldenløve overtog godset. Under navnet Danneskiold-Samsøe har hans efterkommere siden bestyret godset som overdirektører.
Brattingsborg er en herregård som ligger på Samsø. Gården, hvis historie går helt tilbage til 1216, hed oprindeligt Søllemarksgård, men Griffenfeld, som ejede Samsø i 1600-tallet, ændrede dens navn til Brattingsborg. Gården ligger i Tranebjerg Sogn, Samsø Herred, Samsø Kommune. Hovedbygningen er opført i 1870 af arkitekt K. Borring og er udvidet i 1897-1898 ved arkitekt Martin Borch. I haven ligger et voldsted. Brattingsborg Gods er på 2376 hektar med Bisgård, Hjalmersgård og Sannholm, hvilket er henved en fjerdedel af Samsøs areal. Brattingsborg Gods var en del af Grevskabet Samsøe - der bl.a. også hørte under Gisselfeld på Sydsjælland. Grevskaberne i Danmark opløstes på baggrund af lensafløsningsloven af 1919. Grevskabet Samsøe blev afløst i 1921. Flere af Brattingsborgs ejere var også overdirektører for Gisselfeld Kloster. Sidste overdirektør var lensgreve Aage Danneskiold-Samsøe, der døde i 1945. Da Brattingsborg på det tidspunkt var afløst efter lensafløsningsloven, fulgte det ikke med den næste overdirektør på Gisselfeld, og blev efter Aage Danneskiold-Samsøes død privatejet og arvet af hans datter komtesse Elisabeth Henriette Danneskiold-Samsøe, gift Lassen. Brattingsborg er også navnet på et voldsted ved Hald Hovedgård syd for Viborg. Voldstedet er resten af det første Hald, bygget i begyndelsen af 1300-tallet.
Om Christian
• Dåb, 15 Jun. 1774, Holmens Kirke København.
Christian blev gift med Johanne Henriette Valentine Frederikke Kaas af Mur, datter af Frederik Christian Kaas, af Mur og Edele Sophie Ottosdatter Kaas, af Sparre, den 30 Nov. 1795 i Holmens Kirke København. (Johanne Henriette Valentine Frederikke Kaas af Mur blev født den 12 Aug. 1776 i København, døde den 28 Jul. 1843 i København og blev begravet den 4 Aug. 1843 i Sophies have Gisselfeld slotspark Braaby sogn.)
|