Peter Jansen Wessel
- Født: 28 Okt. 1690, Trondjhem Norge
- Død: 12 Nov. 1720 i en alder af 30 år
Notater:
PETER JANSEN WESSEL - TORDENSKJOLD ( 28/10 1690 - 20/11 1720 ) DANSK-NORSK VICEADMIRAL OG SØHELT.
Peter Jansen Wessel blev født den 28. oktober 1690 i Tronheim i Norge, som søn af rådmand Jan Johan Wessel ( 1646 - 1716 ) og Maren Schøller ( 1656 - 1742 ). Peter voksede op i en meget stor søskendeflok på 18 børn, så hans forældre havde nok at se til. Som barn viste han sig som en meget vild og urolig dreng. Selvom faderen flere gange satte ham i arbejde, løb han tit væk. Så Peter var et stort problembarn i sin barndom. I 1704 kom den danske kong Frederik 4. på besøg i Tronheim. Da kongen sejlede tilbage til København, var den unge Peter Wessel med ombord. Han var stukket af hjemmefra. Da han var ankommet til København, blev han ansat som tjener for den kongelige konfessionarius dr. Peder Jespersen, og som tiden gik fik Wessel stor interesse for søen. Peter Wessel sendte i marts 1706 en ansøgning til kongen om at blive søkadet. Men Peter Wessel var for ung til at blive søkadet, så derfor han måtte nøjes med at være skibsdreng i 3 år. Da den 19 årige Peter Wessel vendte tilbage til København, blev han med dr. Jespersens store indflydelse i kongehuset, antaget som søkadet den 11. januar 1709. Endelig havde Peter Wessel fået sit store ønske opfyldt. Samtidig var den Store Nordiske krig 1700-1721 brudt ud igen, hvor Danmark igen deltog i krigen mod Sverige. Frederik 4. håbede ved denne lejlighed, at han kunne tilbageerobre de skånske landområder, som hans farfar, Frederik 3., måtte afstå til Sverige i 1658. Landkrigen gik meget dårligt, men søkrigen gik bedre for Danmark, fordi den danske flåde var bedre udstyret end den svenske flåde. Efter en del søtogter både i Østersøen og Kattegat, blev Peter Wessel udnævnt til sekondløjtnant i den danske flåde, den 7. juli 1711. Han fik sin første kommando på den lille brig, Ormen med 4 kanoner, men dette var kun begyndelsen for den kommende søhelt. Efter et års tjeneste på Ormen, blev han i juni 1712 krydserchef på den nye fregat Løvendahls Gelej, som patruljerede rundt i Kattegat. Ordren til Peter Wessel var klar: Skibet skulle sørge for, at svenskerne ikke indsatte tropper på de danske øer. I juli 1712 mødte Peter Wessel den danske flådes øverstbefalende generaladmiral Ulrik Christian Gyldenløve ( 1678 - 1719 ). De blev meget hurtig gode venner, og Gyldenløve støttede Wessel flere gange.
ULRIK CHRISTIAN GYLDENLØVE.
I slutningen af 1712 var Wessel blevet forfremmet til kaptajnløjtnant. Flådens andre officerer begyndte efterhånden at blive misundelige på Gyldenløves stik-i-rend-dreng, som de kaldte Peter Wessel for. Men han var både snu og klog nok til, at overhøre sine medofficerers beskyldninger. I årene 1713 og 1714 patruljerede Wessel rundt i Kattegat, og slog enhver svensk flåde tilbage, som prøvede at kæmpe mod ham. Wessel blev derefter kendt hos svenskerne, som Kattegats skræk. I 1715 slog Wessel en mindre svensk flåde i Kattegat, og erobrede den svenske fregat Vita Ørn. Han var nu en af den danske flådes dygtigste søofficerer. Derfor mente Peter Wessel, at han havde fortjent en forfremmelse, og skrev et brev til Frederik 4. Den 24. februar 1716 modtog Wessel et særdeles positivt svar fra kongen. Han var nu en del af den danske adelstand med det berømte adelsnavn, Tordenskjold. Han var blevet belønnet langt mere end han havde forventet. Inden længe skulle Peter Wessel vinde en stor sejr over svenskerne.
PETER TORDENSKJOLDS VÅBENSKJOLD.
I juni 1716 invaderede den svenske konge, Karl 12. Norge med en stor hær. Men han havde brug for flere forsyninger, hvis han skulle erobre hele Norge. Derfor var en svensk forsyningsflåde på vej til den smalle fjord Dynekilen, mellem Strømstad og Iddefjord, til den belejrede danske fæstning ved Frederiksten. Den 8. juli 1716 mødte Tordenskjold svenskernes flåde ved Dynekilen, og da søslaget var slut, havde Tordenskjold ødelagt hele den svenske forsyningsflåde på 25 skibe. Bagefter blev han forfremmet til kommandør og øverstbefalende for Kattegateskadren. Da nyheden om den svenske flådes nederlag nåede frem til Karl 12., måtte han trække sig tilbage til Sverige. Tordenskjold havde givet svenskerne deres allerstørste nederlag under den Store Nordiske Krig. To år senere angreb Karl 12. igen Frederiksten med en hær på 40.000 mand. Under belejringen blev Karl 12. dræbt af et skud. Man mente det formentlig var en svensk soldat der skød kongen, muligvis fordi svenskerne efterhånden var blevet trætte af krigen, og havde brugt alle deres kræfter. Da Tordenskjold fik nyheden om svenskekongens død den 28. februar 1718, rejste han hurtigt tilbage til København, hvor han overbragte kong Frederik 4. den vigtige nyhed. Som tak udnævnte danmarks kong Frederik 4.,Tordenskjold til kontreadmiral. Selvom Sveriges konge var død, foresatte svenskerne krigen et stykke tid endnu. I 1719 døde Tordenskjolds meget gode ven og støtte, generaladmiral Gyldenløve. Frederik 4. havde en glimrende efterfølger til Gyldenløve, hvorved Peter Tordenskjold blev den nye øverstbefalende, for den dansk-norske flåde.
VICEADMIRAL PETER TORDENSKJOLD I 1719.
Senere samme år erobrede Tordenskjold den svenske fæstning Karlsten ved Marstrand, og Tordenskjold blev forfremmet til Viceadmiral for den dansk-norske flåde. Desværre skulle dette skulle blive hans allersidste sejr, som Nordens største søhelt. Tordenskjolds sejr ved Marstrand, var den sidste krigsbedrift i den Store Nordiske Krig. Derefter startede fredsaftalerne, og krigens afslutning blev underskrevet året senere. Ved krigens slutning stoppede også Tordenskjolds krigseventyr. Derfor brugte Tordenskjold fredstiden på, at rejse rundt i Danmark. I slutningen af oktober 1720 begyndte Tordenskjold på en udlandsrejse til Tyskland. Han gjorde stop ved Hannover, hvor Tordenskjold kom i skænderi med den tyske oberst Jacob Axel Staël von Holstein, som havde været i svensk militærtjeneste under krigen. Skænderiet blev afsluttet med en kårdeduel mellem Tordenskjold og Staël von Holstein. Duellen fandt sted den 20. november 1720 ved Travemünde, hvor duellen ulykkeligvis endte med, at Tordenskjold blev gennemboret af Staël von Holsteins kårde. Peter Tordenskjold blev kun 30 år gammel. Tordenskjold blev bisat i stilhed i Holmens Kirke i København, fordi det var strengt forbudt for de danske og norske officerer, at deltage i udenlandske dueller. Derfor fik Tordenskjold ingen flot statsbegravelse som Niels Juel fik, og først 156 år senere blev Tordenskjold rigtig anerkendt, som en dansk søhelt. I 1876 blev en flot statue af Tordenskjold opstillet i Korsurtegården ved Holmens Kirke. Statuen var lavet af den berømte billedhugger H. W. Bissen.
H. W. BISSENS STATUE AF PETER TORDENSKJOLD.
Selvom Tordenskjold ikke fik den statsbegravelse som han ellers havde fortjent, må Peter Tordenskjold stadigvæk betragtes som Danmarks næststørste søhelt i historien, idet kun Niels Juel overgik ham.
|