Mogens Leegardt Lottrup
(1746-1803)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Mette Marie Friis

Mogens Leegardt Lottrup

  • Født: 3 Sep. 1746, Sct. Nicolai sogn - Vejle
  • Ægteskab (1): Mette Marie Friis den 22 Okt. 1779 i Lynderup kirke
  • Død: 22 Maj 1803, Lynderupgaard i en alder af 56 år
  • Begravet: 1 Jun. 1803, Lynderup kirke
Billede

punkttegn  Notater:

Fuldmægtig og ridefoged på Lerkenfeld. Fra 1774 ridefoged på Tjele og fra 1779 efter giftermålet med Mette Marie Friis ejer af Lynderupgaard. Med sine erfaringer fra Lerkenfeld og Tjele fortsatte og øgede han sin svigerfars modernisering af godse
Han var uddannet jurist og førte selv en række retssager ved kommissionsdomstolen i Viborg.

I løbet af de første år fik han udvidet hovedgaardens drift ved at inddrage hede og engarealer, ved at iværksætte mageskifter, jordforbedringer og ved at opføre nye stalde. Han høstede hø to gange i stedet for een, og han fik etableret enstor studebesætning.

Udviklingen viste, at det var en driftig og fremsynet mand der havde overtaget driften af godset, men den øgede aktivitet medførte også at han var nød til at indkalde fæstebønderne til yderligere hoveri. De meldte hurtigt fra og protesteredeti
l overøvrigheden.Disse stridigheder indvirkede negativt på godsets drift (SeBodil Løgstrups afhandling "Bondeopgøret på Lynderupgaard 1781–1802")

Han lå således i strid med sine fæstebønder gennem 20 år og dette har formentlig medvirket til at han efter århundredeskiftet blev alvorligt syg og således efterhånden ikke kunne tage del i godsets drift. Han døde som 57 årig i 1803.

Han efterlader sig dog et gods i god drift og godsets boniteter i hans tid blevet øget ganske betydeligt. Desuden efterlod han en efter tiden stor formue på 60 000 Rdl.

Købte i 1781 også Hastrup i Thyregod sogn ved Vejle og ligeledes

Hastrup ligger i det nordligste Sydjylland og er en landsby i Thyregod Sogn. Den befinder sig i Vejle Kommune og hører til Region Syddanmark. Navnet "Hastrup" stammer fra den forsvundne herregård, Hastrup Hovedgård, der i gennem 500 år havde stor betydning i sognet. Thyregod Kirke har mange minder omkring hovedgårdens ejere. Gården lå omgivet af voldgrave, placeret hvor den nuværende skovfogedbolig Hastrupgård ligger. Rester af det gamle voldsted og voldgrave kan stadig påvises.
Ifølge overleveringen skulle hovedgårdens forgænger, Hastrup Slot, være grundlagt af dronning Thyra Dannebod på en holm midt i Hastrup Sø. Denne borg skulle dog være gået til grunde allerede i slutningen af 1300-tallet.
I 1877 blev Hastrup Hovedgård solgt til staten, hvorefter avlsbygningerne blev nedrevet og gårdens jorder tilplantet over en 20-årig periode, hovedsageligt med rødgran. Dette blev grundlaget for den nuværende Hastrup Plantage. Denne plantage er i dag på ca. 620 hektar blandet løvskov, nåleskov samt ubevoksede arealer.
I dag hører Hastrup Plantage under Feldborg Statsskovdistrikt.

Billede

punkttegn  Om Mogens

• Dåb, 9 Sep. 1746, Sct. Nicolai Kirke Vejle.


Billede

Mogens blev gift med Mette Marie Friis, datter af Maltha Christian Friis og Anna Kirstine Petersdatter Bang, den 22 Okt. 1779 i Lynderup kirke. (Mette Marie Friis blev født i 1749 i Ellested Fyn, døde den 21 Maj 1821 i Lynderupgaard Lynderup og blev begravet den 30 Maj 1821 i Lynderup kirke.)
Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 30 Jan. 2021 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com