Jeppe Nielsen
(-1679)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Anne Pedersdatter

Jeppe Nielsen

  • Født: Raarud
  • Ægteskab (1): Anne Pedersdatter i 1667 i Kirkeby kirke
  • Død: 1679, Slæbækgaard Kirkeby
Billede

punkttegn  Notater:

Slæbækgård
Gårdens ældste historie kan som sagt spores tilbage til et af Kronens len - Kirkeby Len, som historikeren Kristian Erslev kalder det, eller Kirkebygård og Gods, som det skrives i flere forleningsbreve, der er bevaret fra 1500-tallet.

Jørgen Ipsen står stadig skrevet for Slæbækgård i jordebogen 1598/99. Ifølge Sunds herreds tingbog for 1630 hed manden i gården på den tid Niels Jørgensen. Og går vi frem til 1661, så oplyser Bodil Pedersdatter, at hun og hendes mand Rasmus Nielsen i sin tid havde købt gården af Jep Pedersen for 180 sletdaler.
Krigen med svenskerne 1658-60 blev en katastrofe for beboerne på Slæbækgård, for da landsdommer Hans Oldeland i 1661 tog syn over sit gods blev det bemærket, at Rasmus Nielsen var død og gården henlå som ruin. Bygningerne var ubeboelige, så enken Bodil Pedersdatter flyttede til Dongshøjrup, og senere indgik hun nyt ægteskab med Rasmus Albrechtsen på Kokkenborg i Lunde sogn. Hun havde forgæves forsøgt at rejse den fornødne kapital så hun kunne bevare sine rettigheder i Slæbækgård. 1665 blev gælden opgjort til ialt 123 rigsdaler, 83 i landgilde og 40 i skatter. Boets største kreditor var landsdommeren og først efter adskillige år lykkedes det ham at finde en køber til gården. Den havde da ligget øde hen fra 1660 til 1667. Først tilbød han endnu engang arvingerne, at de kunne overtage gården mod at indløse de påhvilende gældsbyrder, men da de ikke reagerede på opfordringen, solgte han den i november 1667 til Jep Nielsen, født i Rårud og da tjenende i Dongshøjrup.

Slet, øde og afbrudt.
Købsprisen er desværre ikke oplyst, men gården var på det tidspunkt, "slet, øde og afbrudt", så der har forestået den nye ejer et større arbejde med at få ejendommen bragt på fode igen.
Omtrent samtidig ægtede Jep Nielsen Anne Pedersdatter (1644-1708), datter af selvejer Peder Nielsen på Åvang, Dongshøjrup. Muligvis har svigerforældrene, der slap helskindet gennem krigen, hjulpet det unge par på Slæbækgård. En ældre datter, Johanne blev gift ind på Fogedgården i Rårud, og er således stammoder til den gårds nuværende ejere. Jep Nielsen døde i 1679 og efterlod sig to børn, Peder, der siden fæstede Nørregård i Dongshøjrup, og Maren, der døde i en ung alder fra mand og tre børn.
Anna Pedersdatter indgik nyt ægteskab med Niels Knudsen (1641-1702). Han havde tidligere tjent på Ravnegården i Rårud og måtte inden overtagelsen af Slæbækgård vedgå faderskab til et uægte barn, han fik sammen med en pige i Høje.

I nyere tid var Slæbækgaard kendt for en RDM avlsbesætning.


Billede

Jeppe blev gift med Anne Pedersdatter, datter af Peder Nielsen og Karen Pedersdatter, i 1667 i Kirkeby kirke. (Anne Pedersdatter blev født i 1644 i Aavang Dongshøjrup, døde i 1708 i Slæbækgaard Kirkeby og blev begravet den 25 Apr. 1708 i Kirkeby kirke.)
Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 30 Jan. 2021 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com