pil pil
Niels Pedersen
(1779-1826)
Sophie Elisabeth Nielsdatter
(1791-1866)
Anders Rasmussen
(1808-)
Mette Larsdatter
(1796-1887)
Lars Nielsen
(1821-1899)
Maren Rasmussen
(1837-1899)
Anders Rasmus Larsen
(1865-1942)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren Kirstine Hansdatter

Anders Rasmus Larsen

  • Født: 16 Feb. 1865, Lamdrup Mølle Svindinge
  • Ægteskab (1): Maren Kirstine Hansdatter den 28 Maj 1902 i Nr. Lyndelse kirke
  • Død: 2 Nov. 1942, Nyborg sygehus Nyborg i en alder af 77 år
  • Begravet: 9 Nov. 1942, Svindinge kirke
Billede

punkttegn  Notater:

Møller i Lamdrup mølle

Leje Kontrakten oprettet for Møller Anders Rasmus Larsen i Lamdrup Mølle
Imellem Undertegnede er oprettet følgende Kontrakt. Jeg A.G.C. Greve af Moltke Hvidfeldt – Ridder af Dannebroge p.p. Besidder af Stamhuset Moltkenborg, overdrager herved Lamdrup Mølle med tilhø- rende Jorder, der ere skyldsatte under Matr. No 1 i Lamdrup By, Gislev Sogn for Hartkorn 2 Tdr 4 Skp 1 Fjk 2½ Album og under Matrikel No 23 i Lam- drup BY, Svindinge Sogn for Hartkorn 1 Skp 2 Fjk 1 ¼ Alb med samlet Gammelskat A 30 Kr 75 Øre, i Leje til Anders Rasmus Larsen fra 1ste April d. Aar paa følgende Vilkaar
1.
Møllens Bygninger og Værker, Besætning, Inventarium, Føde og Sædekorn m m ville blive Lejeren overleverede ved en lovlig Syns og Skønsforretning og har han i Lejetiden at vedligeholde og i sin tid ved Lejemaalets Ophør at aflevere alt hvad der er ham overleveret i ligesaa god Stand som han har modtaget det.
2.
I aarlig Lejeafgift betaler Lejeren 220 Kroner skriver To Hundrede og Tyve Kroner, der med Halvdelen betales hver Paaske og Mikkelsdag og første Gang for et forløbet Halvaar til Mikkelsdag d. Aar, Afgiften kan i fornødent fald inddrives ved Udpantning.
3.
Lejeren betaler uden Afkortning alle Skatter, Afgifter og Ydel. for saavel ordinære som Ekstraordinære, hvad enten de alt ere eller herefter paabudte af Møllen, dens Hartkorn Beboere eller hvad den i øvrigt vedrører, som om han var Ejer, altsaa den indbefattede Brandkontingent af Bygningernes Assuransesum, for bestandig skal svare til deres virkelige Verdi, envidere Tiende af enhver Art, efter de derom gældlende Bestemmelser, som paahvi- ler eller nogensinde paalægges Ejensommen, alt til rette forfaldstid og uden at paadrage sig nogen Restanse. De Kongelig Skatter betales første gang for 2det halvaar d. Aar og Kommuneafgiften fra 1 April d. Aar. i det Aar Lejemaalet ophører betales de Kongelige Skatter første Gang for første halvaar og Kommuneafgifter for de 3 første Maaneder af Aaret.
4.
2
Jorden maa Lejeren drive saaledes, at kun halvdelen af Arealet hvert Aar maa være under dyrkning, medes den øvrige skal ligge til Græs og i Brak og den del som Aarlig Brakkes bør udgøre 1/6 af det dyrkbare Areal og maa forsvarlig gødes med i det mindste 20 almindelige Læs god Gødning pr Td Land i det Aar Lajemaalet ophører afleveres 1/6 af Arealet Gødet, behandlet og besaaet med Rug, 2/6 besaaet med Kløver og Græs, 2/6 Efteraars Pløjet til Foraarssæd og 1/6 efteraarsfældet til Brak.
5.
Jagt og Fiskerti paa Ejendommens Grund og Tilliggende er Lejeren uvedkommende og Herskabet forbeholdt.
6.
de til den bortlejede Ejendoms hørende Hegn og Skelinier skal Lejeren holde forsvarligt vedlige og han maa ikke befatte sig med Hugst af de paa Ejendommen værende Træer saalidt som med Tørveskæring.
7.
De fornødte Brandredskaber til Huset anskaffer og vedligeholder Lejeren for egen Regning.
8.
Denne Kontrakt som saavel fra Ejerens som fra Lejerens Side opsiges med ½ Aars Variel til hvert Aars 1ste April. Lejemaalet forbrydes, naar Lejeren udebliver med Lejeafgiften efter de forannævnte Forfaldstider, paadrager sig Restanser af Skatter eller Aftifter, fraflyttes Ejendommen eller gør Fremleje af eller paa anden Maade misbruger nogen del af det Lejede. I tilfælde af Misligholdelse af Kontrakten er Lejeren pligtig til at Betale Skadeserstatning.
3
9.
Omkostningerne ved nærværende Lejerkontrakts Udstedelse betales af Lejeren. Jeg Anders Rasmus Larsen erkjender herved at have foranstaaende Lejekontrakt, som Jeg forbinder mig
til at opfylde og efterkomme i enhver henseende med hensyn til det Stemplede Papir bemærkes det at 1 Aars Afgift er 220 Kr. Brandkontingent 61 Kr 80 Øre I alt 281 Kr 80 Øre
hvoraf det 5 dobbelte Beløb er 1409 Kr
Til Bekreftelse under vort Navn Glorup den 10 Maj 1900. Lamdrup den 14. Maj 1900 Moltke Hvidfeldt Anders Rasmus Larsen
Gjenpartens Rigtighed bekreftes Warberg
da Møller Anders R. Larsen har anvendt en del Bekostning, udover hvad Jeg har bidraget til Opførelsen af en ny Stald og Ladebygning ved Lamdrup Mølle, saa forpligter Jeg mig herved til, saafremt foranstaaende Kontrakt skulde ophøre inden Udløbet af 30 Aar fra 1ste Januar 1904 at regne, at Be- tale erstatning til ham, eventuelt hans Enke eller hans Bo for den Bekostning som han bevislig, i henhold til lovedet Overslag, for anvendt derpaa, dog saaledes, at der i samme Erstatning afgaar 1/30, en treftedel for hvert Aar, der hengaar fra ovennævnt Tidspunkt og indtil Kontraktens Ophør og at al Erstatning bortfalder naar 30 Aar ere forløben, Det er en Selvfølge, at den nævnte Bygning ved Kontraktens Ophør maa afleveres i forsvarlig Kon- traktmæssig Stand.
4
Glorup den 11 Desember 1903 Moltke Hvidfeldt
Genpartens Rigtighed bekreftes C. Warberg

Møller Anders Rasmus Larsen overtagelse af Lamdrup Mølle
Aar 1900 den 23 April mødte vi undertegnede Synsmand, Jeg Forvalter Lollesgaard af Glorup for Herskabet, og Jeg Gaardejer Anders Rasmussen af Svindinge for Lejeren i Lamdrup Mølle under Stamhuset Moltkenborg for at syne og besigtige, samt til Lejeren Anders Rasmus Larsen at overlevere Møllens Bygninger og Værker, Besætning, Inventarium, Føde og Sædekorn, Ved Forretningen var til stæde Godsforvalter Warburg paa Herskabets Vejne og Lejeren, vi fandt da:
1. Stuehuset, beliggende i Øst og Vest, 10 Fag opført af Grundmur med Fyrre Overtømmer og Straatag, 2 Skorstene og Bagerovn, Kælder under hele Bygningen, Fjellegulv og Fjelleloft over det hele, indrettet fra Vest 4 Fag til Storstue og Gæstekammer, 2 Fag til Stue og Sovekammer og 4 Fag til Dag- ligstue, Forstue, Spisekammer og Køkken, Kælderen med Nedgang fra Nordsiden er indrettet fra Vest til Melkestue, Rullestue, Bryggers og Verksted med Gulv dels af Cement dels af Mursten og dels af Kampesten, i Nordsiden er 9 Fag Vinduer, i Stueetagen og 7 Fag Vinder i Kælderen, i Sydsiden er 6 Fag Vinduer i Stueetagen og 3 smaa. samt 1 hel og 2 halve Karme Vinduer i Kælderetagen i Vestre Gavl er 2 Fag Loftvinduer, Vinduer og Dør er forsy- nede med fornøden Beslag og Bygningen er i god Stand uden Mangel.
2. Møllehuset, beliggende i Nord og Syd, sammenbygget med Stuehusets øster Gavl, 5 Fag opført af Bindingsværk med Ege under og Fyr Overtøm- mer, Grundmuret Gavl mod nord og i øvrigt murede Vægge, den søndre Gavl med Fjællebeklædning og Straatag, indrettet til Møllehus, hvor: 1 Melkværn med Tilbehør 1 Malt og Grynkværn med Do. 1 Grubbeværk med Do. Disse Kværne og Værker, at hvilke Lejeren erklærede at de 2 sidstnævnte ere hans Ejendom, drives af 1 Vandhjul, der er i forsvarlig og mangelfri Stand. Bagslusen med tilhørende Stigbord, saavelsom Malekarmen er i god stand og uden Mangel.
3. til Møllehusets øster Side er bygget 3 Fag Bindingsværk af blandet over og Undertømmer med murede Vægge og Straatag, indrettet til Maltkøller, med Fjælleloft og Fjællegulv, i nordsiden er en enkelt Dør og i Østre Gavl 1 Fag Vinduer og Loftvinduer og en Lem, i den sydlige side er 2 Fag Vinduer, i Møllehusets Nordside er en enkelt Dør og 1 Fag Vinduer og i Sydsiden 2 Fag Vinduer og 2 Fag Lofsvinduer. Vinduer og Døre i de under No2 og 3 nævnte Bygninger ere forsynede med fornøden Beslag og Bygningerne ere gamle men i god og brugbar Stand.
4. Vestre Længe 10 Fag, opført af blandet Over og Undertømmer, med murede Vægge og Straatag, indrettet fra Syd 4 Fag til Hestestand med 3 Sta- der og Fodergang foran, 4 Fag til Kostald med 4 Baase og 2 Fag til Vognport, i Øster side er 1 Fag og 2 enkeldte Vinduer 1 dobbelt Dør og 1 Port. i Ve-
2
ster Side er 1 Fag og 1 enkelt Vindue og 2 enkelte Døre og i søndre Gavl er 2 enkelte Vinduer og en Loftlem, Vinduer, Døre og Porte ere forsynede med fornødent Beslag og Bygningen er gammel, men i God og brugbar Stand.
5. Nordre Længe, sammenbygget med forrige 18 Fag, opført af blandet Under og Overtømmer, dels murede, dels klinede Vægge og Straatag, indret- tet fra vest 5 Fag til Svinesti, Faar og Hønsehus, 2 Fag til Lad 4 Fag til Lo, 3 Fag til Lad, 1 Fag til Vognport og 3 Fag til Brendehus, i søndre side er 3 en- kelte, 2 dobbelte Døre og en Port, samt 2 Slydehuller, i nordre side er 1 Fag Vinduer og i vestre Gavl er 2 smaa Vinduer, Vinduer, Døre, og Porte ere forsynede med fornødent Beslag og Bygningen er gammel, men i brugbar Stand.
Besætning og Inventarium. 1 brun Hoppe 17 Aar 250 kr 1 dito Hest 3 Aar 300 kr 1 Jernbeslaaet Arbejdsvogn med tilbehør 80 kr 1 Jernplov med Do 20 kr 1 Jernharve med Do 8 kr 1 sæt Seletøj med Do 32 kr i alt 640 kr.
hvilken Besetning vi fandt tilstrækkelig til Jordens Drift.
Sæde og Fødekorn
a. Til Sæd 2 ¾ Td Rug, 6 Td Byg, og 3 TD Havre.
b. Til Fødekorn 1 Aar, 10 Td Rug, 13 Td Byg og 10 Td Havre.
3
Saaledes blev Møllens Bygninger, Værker, Besætning, Inventarium, Føde og Sædekorn overleverede Lejeren til fremtidig Ansvar og Vedligeholdelse. Denne Forretning have vi afholdt efter Samvittighed og bedste Skønnende, hvilket vi herved bevidne. P. Lollesgaard Anders Rasmussen
Imod denne Forretning haves intet at erindre paa Herskabets Vejne Som Lejer C. Warberg Anders Rasmus Larsen
Gjenpartens Rigtighed bekreftes C. Warberg

Billede

punkttegn  Om Anders

• Dåb, 17 Apr. 1865, Svindinge kirke.


Billede

Anders blev gift med Maren Kirstine Hansdatter, datter af Hans Madsen og Albertine Kristine Rasmusdatter, den 28 Maj 1902 i Nr. Lyndelse kirke. (Maren Kirstine Hansdatter blev født den 7 Maj 1876 i Freltofte.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com