Peder Jørgensen
Ukendt
Bodil Pedersdatter

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Rasmus Nielsen
2. Rasmus Albrechtsen

Bodil Pedersdatter

  • Ægteskab (1): Rasmus Nielsen
  • Ægteskab (2): Rasmus Albrechtsen
  • Død: Dongshøjrup
Billede

punkttegn  Notater:

m lovbydelse

Et særkende ved de jordegne gårde var, at ejerne i henhold til gamle retsregler ved salg var forpligtede til som ejere "af arvet jord" at give deres slægtninge forkøbsret til jorden. Ved gennemgang af Sunds herreds tingbøger i perioden fra 1660 og frem til 1720'erne har det været muligt at følge de enkelte jordegne gårdes udvikling. Ved ejerskifte blev gårdene nemlig lovbudt på tinge til arvingerne, og i mange tilfælde findes gårdenes skøder direkte indført i tingbogen.

Slæbækgård
Gårdens ældste historie kan som sagt spores tilbage til et af Kronens len - Kirkeby Len, som historikeren Kristian Erslev kalder det, eller Kirkebygård og Gods, som det skrives i flere forleningsbreve, der er bevaret fra 1500-tallet.

Jørgen Ipsen står stadig skrevet for Slæbækgård i jordebogen 1598/99. Ifølge Sunds herreds tingbog for 1630 hed manden i gården på den tid Niels Jørgensen. Og går vi frem til 1661, så oplyser Bodil Pedersdatter, at hun og hendes mand Rasmus Nielsen i sin tid havde købt gården af Jep Pedersen for 180 sletdaler.
Krigen med svenskerne 1658-60 blev en katastrofe for beboerne på Slæbækgård, for da landsdommer Hans Oldeland i 1661 tog syn over sit gods blev det bemærket, at Rasmus Nielsen var død og gården henlå som ruin. Bygningerne var ubeboelige, så enken Bodil Pedersdatter flyttede til Dongshøjrup, og senere indgik hun nyt ægteskab med Rasmus Albrechtsen på Kokkenborg i Lunde sogn. Hun havde forgæves forsøgt at rejse den fornødne kapital så hun kunne bevare sine rettigheder i Slæbækgård. 1665 blev gælden opgjort til ialt 123 rigsdaler, 83 i landgilde og 40 i skatter. Boets største kreditor var landsdommeren og først efter adskillige år lykkedes det ham at finde en køber til gården. Den havde da ligget øde hen fra 1660 til 1667. Først tilbød han endnu engang arvingerne, at de kunne overtage gården mod at indløse de påhvilende gældsbyrder, men da de ikke reagerede på opfordringen, solgte han den i november 1667 til Jep Nielsen, født i Rårud og da tjenende i Dongshøjrup.


Billede

Bodil blev gift med Rasmus Nielsen. (Rasmus Nielsen blev født i Slæbækgaard Kirkeby.)


Billede

Bodil blev derefter gift med Rasmus Albrechtsen. (Rasmus Albrechtsen blev født i Kokkenborg.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com