pil
Peder Hansen Skytte
(1757-1816)
Maren Nielsdatter
Niels Pedersen Skytte
(1800-1847)
Karen Rasmusdatter
(1800-1874)
Christen Nielsen Skytte
(1835-1891)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Pouline Hansen Stormgaard

Christen Nielsen Skytte

  • Født: 1835, Vester Hæsinge
  • Ægteskab (1): Pouline Hansen Stormgaard i 1876 i Vester Hæsinge kirke
  • Død: 1891, Vester Hæsinge i en alder af 56 år
Billede

punkttegn  Notater:

Niels og Karens søn Christen Nielsen Skytte overtog i 1869 kroen for 2.200 kr. Christens mor døde i 1874, og så blev ejendommen vurderet. Det kunne tyde på, at Christens søskende mente, at han havde fået den for billigt. De uvildige vurderingsmænd foretog et grundigt eftersyn på stedet, og de vurderede ejendommen noget højere end den pris, som Christen havde givet, men samtidig konkluderede de, at den lave købspris måtte skyldes, at Christens arvepart indgik i handelen. Vi vil nu følge vurderingsmændene rundt i bygningerne: De konstaterer, at kroen har solide og velholdte bygninger med brændte sten og stråtag.
Stuehuset ligger i nord, det er på 14 fag, indrettet fra øst til tre gæstekamre, et sovekammer og en gæstestue, disse er tapetserede. Det var meget fint med tapet på væggene på det tidspunkt. Desuden er der skænkestue, køkken, gang og sal. Tilbygning i nord med tre fag indrettet til bryggerhus med tilbygget kælder. Der er bræddegulv i alle værelser undtagen i skænkestuen og i køkkenet. Der findes fire skorstene, kakkelovne i fire værelser og komfur i køkkenet. Undertømmeret er eg, overtømmeret fyr. Der findes en rejselade på seks fag i syd ud mod landevejen. Ligeledes en ladebygning langs vejen på 14 fag, indrettet til rejsestald, karlekammer, lo og lade. Desuden er der to gæsteværelser, foderlo, heste- og kostald. En længe i øst på ni fag, indrettet til svinehus, vognport, tørve- og brændeskur samt pakhus.
Det var altså ikke et helt lille bygningskompleks efter den tids forhold. I gården findes en brønd med fornøden vand. Til ejendommen hører 18,3 tønder land god muld og ca. 3,5 tønder land lette jorder. Ejendommen har følgende sædskifte: første år brak, andet år rug, tredje år byg, fjerde år havre, femte år kløver og sjette år græs, hvilket vurderingsmændene finder passende, da dette sædskifte ikke kræver større gødningskraft end ejendommen selv kan give. Allerede på dette tidspunkt har der altså været fokus på gødningsmængden, men set med nutidens øjne var der ingen fare for overgødskning med en besætning på to heste, fire mejerikøer, tre ungkvæg, tre får og et svin. Der findes de fornødne avlsredskaber og vogne samt mejeri- og bryggeredskaber. Christen blev gift som 41-årig i 1876 med bysbarnet den 22-årige Pouline Hansen Stormgaard. Christen Skytte var en driftig mand, han solgte jorden på Søbovej og købte gården matr. 12a, fra den tid kaldet Skyttegaarden.
Det var altså ikke et helt lille bygningskompleks efter den tids forhold. I gården findes en brønd med fornøden vand. Til ejendommen hører 18,3 tønder land god muld og ca. 3,5 tønder land lette jorder. Ejendommen har følgende sædskifte: første år brak, andet år rug, tredje år byg, fjerde år havre, femte år kløver og sjette år græs, hvilket vurderingsmændene finder passende, da dette sædskifte ikke kræver større gødningskraft end ejendommen selv kan give. Allerede på dette tidspunkt har der altså været fokus på gødningsmængden, men set med nutidens øjne var der ingen fare for overgødskning med en besætning på to heste, fire mejerikøer, tre ungkvæg, tre får og et svin. Der findes de fornødne avlsredskaber og vogne samt mejeri- og bryggeredskaber. Christen blev gift som 41-årig i 1876 med bysbarnet den 22-årige Pouline Hansen Stormgaard. Christen Skytte var en driftig mand, han solgte jorden på Søbovej og købte gården matr. 12a, fra den tid kaldet Skyttegaarden. Mændene i skytteslægten blev ikke gamle, det gjaldt også for Christen, der døde som 55-årig i 1891. Den unge enke, Pouline Stormgaard, solgte kroen, og dermed var den gamle Skytteslægts æra Den nye kro opført i starten af 1900-tallet var en flot symmetrisk bygning opført i røde sten. Længst til venstre var krofamiliens lejlighed, derefter købmandsforretningen og endelig krostuerne. som gæstgivere forbi. Ifølge skødet medfulgte der fire senge i udhusbygningen med dertil hørende sengeklæder og et lagen til hver seng. I den bagerste gæstestue medfulgte tre borde, seks stole, et hjørneskab og en sofa. I den forreste gæstestue eller skænkestue medfulgte bord, bænke, hjørneskab og to stole. Med i handelen fulgte kun godt to skæpper land jord, som Pouline skulle sørge for var tilsået med byg eller havre eller begge dele efter køberens ønske. Desuden skulle hun levere fornøden halm til en hest. I skødet står blandt andet, at sælger skulle tåle, at den nye kromand gik på hendes grund, når kroens bygninger skulle vedligeholdes. Modsat skulle kromanden tåle, at folkene på Skyttegaarden gik på hans grund, når de skulle vedligeholde gården. Det fortæller med al ønskelig tydelighed, at de todomme lå meget tæt sammen. Christens to halvbrødre, der arbejdede i skovene i Sverige, sendte penge hjem, så der kunne bygges et nyt stuehus, og det fik Pouline gjort i 1892. Pouline var ene om ansvaret for Skyttegaarden, hun giftede sig ikke igen, og med tiden bestyrede sønnen Niels Ejner gården for hende, men han døde i 1912 kun 32 år gammel. Men det er en helt anden historie.


Billede

Christen blev gift med Pouline Hansen Stormgaard i 1876 i Vester Hæsinge kirke. (Pouline Hansen Stormgaard blev født i 1854.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com