pil
Rasmus Jensen
Marie Hansdatter
(-1771)
Rasmus Madsen
(-1777)
Anne Rasmusdatter
(1737-)
Rasmus Rasmussen
(1775-1827)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Karen Justsdatter

Rasmus Rasmussen

  • Født: 1775
  • Ægteskab (1): Karen Justsdatter
  • Død: 23 Jun. 1827, Underskovgaarden Herrested i en alder af 52 år
  • Begravet: 29 Jun. 1827, Herrested kirke
Billede

punkttegn  Notater:

Gårdmand i Herrested

Straks efter dødsfaldet ankommer til gården, som jo er en fæstegård under Ravnholt, forvalteren Eidorff på Stamhuset Ravnholts vegne i "den fra Herrested By udflyttede Gaard Lundsgaard kaldet" for at "foretage og afholde en lovlig Besigtigelse og Vurderingsforretning .... til efterfølgende Skifte ... mellem den efterlevende Enke Karen Justesdatter ... og hendes med den afdøde sammenavlede Børn". Her angives børnenes alder til: "Frederik 24 Aar, Ove Christian 22 Aar, Ole 20 Aar, Rasmus 16 Aar, Just 12 Aar, Anne 19 Aar, Christiane 18 Aar og Karen 14 Aar gamle". Karen havde her bedt sin bror Jens Justesen, gårdmand i Maare, om at fungere som lavværge, så de var begge tilstede ved besigtigelsen sammen med Frederik og Ole og deres (lavværge?) husmand Jacob Rasmussen af Maare, som også var mødt som lavværge for Ove Christian, der betegnes som vanvittig, og for de øvrige umyndige børn. Også 2 vidner var mødt op, nemlig Rasmus Andersen af Kragelund og gårdmand Christen Jespersen af Herrested. Karen konfererede med sin lavværge og "tilkendegav for Skifteretten", at .... hun ønskede at forblive i uskiftet bo, hvilket blev hende tilladt. Karen måtte underskrive referatet med ført pen og det samme måtte bror Jens Justesen og den anden lavværge Jacob Rasmussen. Frederich skrev selv under, men også Ole måtte have "ført pen".

Der er begravelse på Herrested Kirkegård den 29. Juni og så må Karen tage kampen op med det daglige brød og gårdens drift.

Den 28. August fandt den endelige stadfæstning af skiftet, som uskiftet bo, sted. Her måtte Karen fremvise den kongelige og "allernaadigste Bevilling til at maatte hensidde i uskiftet Boe med sine Børn og Arvinger ... saa længe hun i enlig Stand forbliver".

Enden på det hele blev altså, at Karen kunne forblive på gården og drive den videre sammen med sine hjemmeboende børn. Og dagligdagen fortsatte:


Billede

Rasmus blev gift med Karen Justsdatter, datter af Just Andersen og Christiane Sophie Jensdatter. (Karen Justsdatter blev født i 1772, døde den 30 Jun. 1834 i Herrested og blev begravet den 5 Jul. 1834 i Herrested kirke.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com