Jens Michael Hertz
(1766-1825)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Christiane Sophie Koch

2. Else Christence Koch

Jens Michael Hertz

  • Født: 1766
  • Ægteskab (1): Christiane Sophie Koch den 18 Mar. 1791
  • Ægteskab (2): Else Christence Koch den 27 Nov. 1804
  • Død: 1825, Ribe i en alder af 59 år
Billede

punkttegn  Notater:

Biskop i Ribe stift


Forside - Lokalhistorie - Netarkivet - generelt

Familien Hertz

C.E.F. Weyse havde et særligt forhold til Roskilde. Han kom ofte på besøg, nød at spille på Domskirkens gamle orgel og endte med at blive begravet i byen. Afgørende for denne tilknytning til stedet var de mange venner, han havde i Roskilde. Blandt disse venner var Familien Hertz.

Venskabet begyndte i 1812. Kort før sommerferien skrev teologistuderende Hans Hertz hjem til sine forældre, domprovsteparret i Roskilde, Jens Michael Hertz og hustru Else Christence, om han måtte tage komponisten C.E.F Weyse med hjem på ferie. Ikke uden bekymring gav hans forældre tilladelse til dette besøg. Weyse var nemlig kendt for at være en temmelig vanskelig gæst. Det viste sig ikke desto mindre at han med det samme faldt til i familien Hertz's hjem, hvor han siden blev en hyppig og skattet gæst. I 1819 blev domprovsten udnævnt til biskop over Ribe Stift. Med sorg i sinde måtte Weyse nu give afkald på sine elskede besøg i Roskilde. Weyse var i disse år en flittig bruger af orglet i Roskilde Domkirke. Når han øvede sig på orglet var det noget af et tilløbsstykke. Blandt hans tilhørere var H. C. Andersen, når han var i byen. Den begejstrede Andersen kaldte Weyse "den danske romances fonyer", og "orglets drot".

I 1829 blev domprovstens søn og Weyses ven, Hans Peter Boye Hertz (1792-1868), sognepræst for Vor Frue og Sankt Jørgensbjerg sogne. Han kom fra et kald på landet i Kirke Hvalsø. I 1831 købte han den firlængede gård vest for Roskilde Domkirke med den herligste udsigt over Roskilde Fjord. Det vakte naturligvis stor glæde hos komponisten, der nu atter kunne tilbringe alle sine ferier i Roskilde og atter musicere på den fine gamle Raphaëlis-orgel i domkirken (bygget 1554-55). 1832 blev Hans Matthisson-Hansen for øvrigt ansat som domorganist i Roskilde på Weyses anbefaling. Weyse var selv organist ved Vor Frue Kirke i København.

Familien Hertz's historie kan man læse om i erindringsbogen Domprovsten i Roskilde skrevet af Lucie Elise Fich, domprovstens datter.


Billede

Jens blev gift med Christiane Sophie Koch, datter af Hans Peter Koch og Lucie Olsdatter, den 18 Mar. 1791. (Christiane Sophie Koch blev født den 16 Dec. 1772 og døde den 5 Mar. 1804.)


Billede

Jens blev derefter gift med Else Christence Koch, datter af Hans Peter Koch og Lucie Olsdatter, den 27 Nov. 1804. (Else Christence Koch blev født den 27 Dec. 1768 og døde den 9 Mar. 1845.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com