Joachim Wardinghausen
(1550-1627)
Ukendt
Johannes Wardinghausen
(1603-1675)
Ukendt
Hans Christopher Wardinghausen
(1635-1695)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maria Dorothea Nissen

Hans Christopher Wardinghausen

  • Født: 19 Jun. 1635, Rendsborg Holsten Tyskland
  • Ægteskab (1): Maria Dorothea Nissen
  • Død: 6 Feb. 1695, Rudkøbing i en alder af 59 år
  • Begravet: 21 Feb. 1695, Rudkøbing Kirke
Billede

punkttegn  Notater:

I 1658 var han løjtnant i Hans Adolph Buchwalds rytterkompagni på Samsø. Samme år blev han kaptajnløjtnant i Kørbers regiment og deltog med dette i Langelands og Lollands forsvar under Svenskekrigen. I samtidige kildeskrifter roses han som den tapreste og mest forvovne af de unge officerer, der deltog i kampene på Langeland. Langelænderne kaldte ham "Langelands Gøngehøvding". Efter Langelands erobring deltog han i forsvaret af Nakskov som ritmester. I kamp med svenskerne blev han hårdt såret og sad et år i svensk fangenskab. Man mente, at hans sår var dødelige, men han kom sig igen og tog efter krigen tilbage til Langeland, hvor han giftede sig med sin ungdomsbrud. Han afløste sin svigerfader som inspektør ved Grevskabet Langeland. Han omtales som en god mand, der forstrakte de forarmede bønder med en del penge, som han aldrig fik tilabge. Efter krigen var de ruinerede gårde næsten værdiløse, men han ventede atter bedre tider, og derfor købte han Polleholm og en gård i Illebølle, en gård i Kædeby og Vordingsbjerg i Simmerbølle, ialt 25 tdr. hartkorn. Af disse gårde blev Polleholm og Vordingsbjerg i lang tid i hans efterslægts besiddelse. Efter svigerfaderens død blev han tilsidst tolder i Rudkøbing til sin død. Han var meget afholdt af langelænderne, både i krigens og fredens dage sluttede han sig nøje til dem, og han var en kundskabsrig, klog og livsglad mand, der hjalpmange.
10 af deres børn overlevede faderen. Skiftesamlingen efter ham viser, at han var en velhavende mand trods sin store børneflok, de dårlige tider og sin store godgørenhed. Han efterlod sig ejendomme med ca. 20 tdr. hartkorn, en større gård i Rudkøbing, et større fartøj og et pragtfuldt indbo, hvor der særlig nævnes en hel del pragtfulde smykker af guld og sølv samt familiemalerier, der muligvis endnu findes. Boets midler 2466 Rbd., som deltes mellem enken og børnene, var en betydelig sum i de tider, men da der var så mange til at dele, blev det ikke meget til hver. Da toldvæsnet mange år efter hans død i 1726 krævede et tilgodehavende af 57 Rbd., var der flere af børnene, der måtte bede om eftergivelse af deres andel.
Kilde: Harald Kier: Stamtavle over familierne Wardinghausen og Lollesgaard.


Billede

Hans blev gift med Maria Dorothea Nissen, datter af Thomas Nissen og Ukendt. (Maria Dorothea Nissen blev født i 1642 i Neumünster, Holsten, Tyskland, døde i 1712 i Rudkøbing og blev begravet den 12 Maj 1712 i Rudkøbing Kirke.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com