pil pil
Håkon Sigurdssøn Ladejarl
(Omkr 0927-Omkr 0995)
Ukendt
Svend I Tveskæg Konge af Danmark
(0960-1014)
Ukendt
Eirik Håkonson Ladejarl
(Omkr 0964-Omkr 1024)
Gyda Svendsdatter
Håkon Eirikson Ladejarl
(Omkr 0998-Omkr 1030)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Gunhild Burislawsdatter Af Venden

Håkon Eirikson Ladejarl

  • Født: Omkr 998
  • Ægteskab (1): Gunhild Burislawsdatter Af Venden
  • Død: Omkr 1030 i en alder af ca. 32 år
Billede

punkttegn  Notater:

• Noter. Håkon Eirikson Ladejarl ble født omkring 998. Han døde omkring 1030. Han var sønn av Eirik Håkonson Ladejarl <http://slektsforskning.com/login/person/anetre/tekst/Eirik%20Haakonson%20Ladejarl.asp> og Gyda Svendsdatter <http://slektsforskning.com/login/person/anetre/tekst/Gyda%20Svendsdatter.asp>. Håkon giftet seg med Gunhild Burislawsdatter av Venden. De hadde barna:
1. Bodil Håkonsdatter <http://slektsforskning.com/login/person/anetre/tekst/Bodil%20Haakonsdatter.asp>, g.m. Ulv Svendsøn Galicienfarer "Galicieulv"
Håkon var Stattholder i Norge 1028 - 1030.
Håkon ble innsatt til å styre farens del av Norge da denne i 1015 dro til England for å hjelpe Knud den Mektige. Han ble kort tid senere overrasket av Olav den Hellige, men fikk beholde livet og tillatelse til å dra til England. Han ble i 1028 igjen innsatt som jarl
Fra Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga:
<130. Knut den mektige, som noen kaller Knut den gamle, var konge både over England og over Danevelde på den tiden. Knut den mektige var sønn til Svein Tjugeskjegg Haraldsson. Hans ætt hadde rådd over Danmark i lange tider. Harald Gormsson, farfar til Knut, hadde tatt Norge etter Harald Gunnhildssons fall og hadde tatt skatter derfra og satt Håkon jarl den mektige til å styre landet. Svein danekonge, sønn til Harald, hadde også rådd over Norge og hadde satt Eirik Håkonsson jarl til å styre landet. Han og broren Svein Håkonsson rådde deretter landet, inntil Eirik jarl dro vest til England da Knut den mektige, mågen hans, sendte bud etter ham; han satte sin sønn Håkon jarl etter seg til å styre i Norge, Håkon var søstersønn til Knut den mektige, Eiriks måg. Men da så Olav Digre kom til Norge, tok han først Håkon jarl til fange og avsatte ham fra styret, slik som før er skrevet. Da reiste Håkon til sin morbror Knut, og hos ham hadde han vært hele tiden siden til vi er kommet så langt som hit i sagaen. ...>
Det ble forberedt, og muligens holdt, bryllup mellom Håkon og Gunhild, en søsterdatter til kong Knud. Gunhilds far var en vendisk konge. Men da han langt ut på høsten i en sendeferd for kong Knut reiste til Orknøyene, forliste han i Pentlandsfjorden og omkom. Hans brud (eller enke) ble senere gift med den danske høvding Harald, sønn til Torkel den høye.
Håkon skal ha etterlatt seg en datter, Bothild. Om Bodil, som var gift med , heter det nettopp at hennes mor var Knud den Mektiges søsterdatter.
Håkon var den siste mann på mannslinjen i Ladejarlsætten, og ingen kunne lengre opprettholde ættens krav i full utstrekning. 1)
1). Norsk Biografisk Leksikon, Bind V (1931), side 157-158.
Dansk Biografisk Leksikon, Bind 3 (1934), side 362.
Snorre Sturlasson: Olav Trygvessons saga, avsnitt 90.
Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga, mange avsnitt.
Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 523.
Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 50.


Billede

Håkon blev gift med Gunhild Burislawsdatter Af Venden.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com