Niels Bager
(1490-1550)
Ane Markvardsdatter
(-1546/1555)

Oluf Nielsen Bager
(1522-1602)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Halvbjørn Margrethe Clausdatter

Oluf Nielsen Bager

  • Født: 1522, Odense
  • Ægteskab (1): Halvbjørn Margrethe Clausdatter i 1551
  • Død: 21 Sep. 1602, Odense i en alder af 80 år
Billede

punkttegn  Notater:

Købmand og rådmand.
Epitafium nu i Sct. Hans kirke (tidl. Gråbrødre kirke)
Kilde: Grandt-Nielsen og Lise lund: Rod i Odense

Rådmand i Odense 1567. Storkøbmand i Odense. Han importerede varer fra udlandet, som betaltes ved export af øskne og korn; leverede store varepartier til staten, bl.a. klæde til hæren under den nordiske syvårskrig. Han forstrakte staten med betydelige lån, og betalte importen af udenlandske varer med øskenhandel.
Tjente store summer på leverancer til hæren og eksporthandel. Sin formue anbragte han væsentligst i købstadsejendomme i Odense, påbegyndte i midten af 1570'erne en stor byggevirksomhed både af bindingsværkhuse og stenhuse med sandstens ornamenter.

En del af stenhusene er bevarede bl.a. hans eget hus, Overgade 11. Sammen med Hans Mule var han i 1570erne byens højeste skatteyder. Den store forretningsvirksomhed han havde skabt kunne ikke opretholdes. De fleste af sønnerne forlod Odense, men med sønnen Claus har der muligt bestået et vist forretningsfællesskab.

Claus nedsatte sig senere i Køge hvor han blev borgmester. Oluf Bager og sønnen Niels ses i skattemandtal 1578 hvor de boede side om side. Sønnen Niels får en betydelig handel.

Han var renæssancens betydeligste bygherre i Odense. Af de mange bindingsværksbygninger, man har tilskrevet ham, er dog så godt som intet bevaret. Forsvundeter er f.eks. den gamle Klub, Læseforeningens Gård og et par huse ved Fisketorvet. Derimod står der endnu et par tilbage af de 4-5 stenhuse, som han opførte. Det har været statelige bygninger med svungne gavle, hvælvede kældre og rig ornamental anvendelse af sandstenen de har alle ligget med siden, ikke gavlen, til gaden.
Det mest imponerende var det 3 stokv. høje "Jordan" Overgade 4, opført 1582, men desværre blev dets historiske værdi stærkt forringet ved en ombygning 1889. Kældrene ødelagdes men endnu sidder over portenen indskrifttavle med bygherrens og hans hustrus navne, bomærker og årstal 1582. Langt bedre bevaret er Nørregade 29.
En sandstenstavle over døren fortæller, at denne Oluf Bagers mødrende gård er opført af nyt 1586. I to stokv. med høj tagrejsning og svungne gavle rejser huset sig med langsiden til gaden, over ind gangsdøren sidder endnu en karnap, hvis konsoller bæres af glatte toskanske halvsøjler. Under salsvinduerne læses årstallet for opførelsen i jerntal.
Stueetagen er omdannet ved indretningen af butikker, men de hvælvede kældre(Rosenbækken har ikke som det har været anført løbet gennem kældrene,men den løb tæt s. om stenhusets gavl,hvor dens overdækkede leje er påvist), og hele førstesalen,hvor der ses eksempler på barokke vinduer, hvis midtposter dannes snosøjler, har heldigt undgået de seneste tiders modernisering.
Til stenhuset slutter der sig i gården mod nord en 9 fags bindingsværksidelænge, i 3 stokv., formodentlig samtidig med forhuset, og i forlængelse af denne et stort pakhus fra ca. 1830.Ved en skånsom restaurering (ved K. Lehn Petersen) i 1930erne befriedes bygningerne modgårdsiden for hvidtekalk.

2 stolestader i Darum kirke på Fyn fra 1585 med Oluf Bagers navn og bomærke vistnok fra Gråbrødre kirke.
Kide: www.winslow.dk (Kim Winsløw)

Han havde bevilling som købmand. Drev øksnehandel i stor stil, ydede kongen forstrækningslån under den nordiske Syvårskrig og indførte fremmed klæde til krigsfolkets brug; 1580 sendtes han i kongens ærinde til Nederlandene. Han fik endogså lov til selv at slå mønt. De store rigdomme han erhvervede satte han for størstedelen i købstadejendomme i sin fødeby. Af hans mange bindingsværkshuse er de fleste forsvundne, af stenhusene er et par bevaret; det var pragtbygninger for deres tid, med sandstensprydelser og tøndehvælvede kældre, og de lå med siden, ikke gavlene, mod gaden. Til dem hører det såkaldte "Jordan" (Overgade 4), opført 1582. Den gård, hvori han selv skal have boet (Overgade 11), har han næppe opført i sin helhed; i storstuen her var det at han ifølge overleveringen ved Frederik II's besøg lod fyre med kanelbark og endda for at understrege sin velstand kastede et par af de kgl. forskrivninger på i ilden.
Kilde: Slægtsbog: Mette Augusta Petersen (v. Tom Brøndsted)


Billede

Oluf blev gift med Halvbjørn Margrethe Clausdatter, datter af Halvbjørn Claus Eriksen og Maren Jensdatter Bang, i 1551. (Halvbjørn Margrethe Clausdatter blev født i 1536 i Bogense, Skovby, Odense og døde den 4 Dec. 1581 i Odense.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af emabrink@gmail.com